Grote Windows 11-update vanaf 26 september beschikbaar

copilot windows

De Windows 11-update bevat onder andere RAR-ondersteuning, Copilot AI, snellere Verkenner, een sterk verbeterde Paint-app en nog veel meer.

Traditioneel rolt Microsoft op het einde van het jaar een grote Windows 11-update uit naar alle gebruikers, in aanvulling van de talrijke kleine updates doorheen het jaar. Vanaf 26 september wordt Windows 11 23H2 stelselmatig naar alle gebruikers uitgerold.

Doorheen het jaar test Microsoft diverse Windows 11-updates bij Windows Insiders (bètatesters) om vroeg in het proces bugs uit nieuwe functies te vissen. Alle nieuwigheden werden afgelopen jaar al naar deze testers uitgerold. Vanaf 26 september kan de rest van de Windows 11-gebruikers ermee aan de slag. We overlopen de belangrijkste elementen.

Copilot AI in Windows

De grootste vernieuwing in Windows 11 23H2 is zonder twijfel de integratie van Copilot, de AI-assistent die je kan helpen van het zoeken naar instellingen in Windows 11 of een antwoord op je vraag via Bing Chat.

Copilot zit achter de Win+C sneltoetscombinatie en kan interageren met de vensters die open staan op je computer. Microsoft heeft een handig filmpje gemaakt met enkele mogelijkheden waarvoor je de hulp van Copilot kan inroepen.

Paint, Verkenner en de kniptool

Het is al langer bekend dat Paint een flinke upgrade krijgt om opnieuw relevant te zijn als fotoprogramma. In Windows 11 23H2 kan je gebruik maken van de AI-functies van de nieuwste Dall-E 3 en kan je voortaan foto’s bewerken in lagen. De software kan nu ook een achtergrond automatisch wegwerken.

De Verkenner wordt vernieuwd in deze update met een verbeterde adresbalk, zoekfunctie en een nieuwe galerijweergave voor media. Microsoft voegt voor het eerst ook compatibiliteit toe voor RAR-bestanden. Zo hoef je niet langer WinRAR te installeren op je pc.  

De kniptool wordt vanaf de nieuwe update een stuk slimmer. De software kan voortaan de tekst in een selectievenster herkennen, zodat je de inhoud ervan kan kopiëren naar een tekstverwerker. Je kan nu zelfs video’s maken, met geluid, terwijl je scherm wordt opgenomen. Zo kan je bijvoorbeeld handig een nieuwe functie of programma tonen en uitleggen in een video aan iemand

Outlook voor Windows

De Mail-app in Windows 11 wordt naar de eeuwige jachtvelden gestuurd: vanaf nu spreken we enkel nog over Outlook. De geïntegreerde versie in het besturingssysteem noemt Outlook voor Windows en is gratis voor iedereen beschikbaar.

De mailtool ondersteunt heel wat accounts waaronder Gmail, Yahoo, iCloud en uiteraard Microsofts eigen adressen. Foto’s en documenten die in Onedrive zitten, kan je eenvoudig toevoegen zonder dat je de app moet verlaten.

Slimmer Kladblok en betere back-ups

Zelfs Kladblok krijgt liefde van Microsoft in de Windows 11 23H2-update. Van zodra je Kladblok opent, bewaart Windows 11 direct alles wat je erin doet. Sluit je de app zonder bewaren, dan verschijnt de tekst gewoon bij het opstarten van de app. Je kan in tabbladen werken om snel notities te maken, mocht je fan zijn van Kladblok.

Tot slot benadrukt Microsoft dat Windows Backup beter dan ooit werkt met de nieuwe update. Hiermee kan je nu vlotter naar een nieuwe Windows 11-pc migreren. Alles van bestanden, apps en instellingen worden automatisch overgezet naar het nieuwe toestel.

lees ook

Windows 11 Home, Pro en Enterprise: welke versie past bij jouw onderneming?

Snel updaten… of niet?

Volgens Microsoft is dit de grootste Windows 11-update tot nu toe met meer dan 150 nieuwe functies en verbeteringen. Al dit lekkers is vanaf 26 september beschikbaar wanneer Windows 11 23H2 als grote update op het brede publiek wordt losgelaten.

Ondanks dat heel wat bètatesters (Windows Insiders) de meeste functies al grondig hebben getest, loont het vaak toch de moeite om wat geduld uit te oefenen. Het zou niet de eerste keer zijn dat na een grote update de weken erna heel wat bugs in het nieuws komen.

Wie toch moeilijk kan wachten, raden we altijd aan om een back-up te maken van je systeem mocht je zo vroeg mee instappen. Je weet maar nooit…

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home