Microsoft stelt Chrome OS-concurrent Windows 10X mogelijk opnieuw uit

Windows 10X

Windows 10X heeft er een hobbelig parcours op zitten en leek de finish in zicht te hebben, maar Microsoft zou het project nu in de koelkast stoppen. Een release in 2021 staat niet meer op de planning.

Microsoft stelt Windows 10X volgens Petri opnieuw uit en heeft geen ambitie meer om het lichte besturingssysteem in 2021 op de markt te brengen. Initieel werd Windows 10X ontwikkeld voor toestellen met twee schermen, zoals de Microsoft Surface Neo of de Lenovo ThinkPad X1 Fold, maar COVID-19, thuiswerk en de enorme boost in de verkoop van traditionele laptops hebben een impact nagelaten. Windows 10X evolueerde naar een OS dat focust op één scherm, met vermoedelijk nog steeds handige extra functies voor twee schermen.

Dat Windows 10X opnieuw wordt uitgesteld komt als een verrassing nadat eerder dit jaar een testversie uitlekte van het lichte besturingssysteem dat Chrome OS moet beconcurreren en behoorlijk stabiel draaide. Daarvoor lekte ook Windows Core OS uit, de basis van Windows 10X. Alles leek in stelling gebracht voor een release dit voorjaar, tot nu. Het is belangrijk om te benadrukken dat het om een gerucht gaat, maar waar rook is, is vuur.

Microsoft Build 2021 van 25 tot 27 mei is een belangrijk moment voor Microsoft om de evolutie van Windows 10X te tonen. Indien het daar ook stil blijft rond de Chrome OS-concurrent, mogen we een release in 2021 schrappen.

Windows 10 Sun Valley

De kans is groot dat Microsoft al het werk binnen de Windows-groep wil focussen op de grote najaarsupdate van Windows 10 dat codenaam Sun Valley draagt. Het is mogelijk dat een aantal ontwikkelingen van Windows 10X in de traditionele versie van het besturingssysteem worden verwerkt. De grote najaarsupdate brengt een langverwachte redesign waarvan Microsoft al een tipje van de sluier toonde met nieuwe icoontjes.

Verder mogen tabletgebruikers een update verwachten met betere animaties voor een vloeiendere ervaring. Interne bronnen spreken ook over een bredere adoptie van WinUI doorheen Windows Shell en in-box apps. Tot slot zullen legacy UI-delen van Windows 10 ondersteuning krijgen voor dark mode.

lees ook

Microsoft frist oude Windows 95-icoontjes op in Windows 10 redesign

Het opgefriste design lijkt een evolutie van Fluent Design en is zeker niet een volledige redesign zoals bij Windows 8 het geval was. Codenaam Sun Valley introduceert namelijk geen nieuwe designtaal. De refresh moet voor meer focus zorgen op de desktopversie van Windows 10.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home