Microsoft geeft voorproefje van nieuw Office-design

Microsoft Office evolutie Fluent Design

Microsoft heef een tipje van de sluier gelicht van de richting die het in de toekomst wil uitgaan met het design van zijn Office-apps. Het bedrijf is al even bezig met de implementatie van zijn Fluent Design en focust in de volgende fase nog meer op een vereenvoudiging van de UI.

In de voorbije jaren zagen we onder meer de introductie van een donkere modus, een vereenvoudigd Office-lint en de nieuwe Fluent-designtaal doorheen Microsofts kantoorpakket. “De volgende golf van Microsoft 365 UX-veranderingen zal nog verder gaan, door merkkleuren uit app-headers te vervagen en adaptieve commando’s te verkennen”, schrijft Jon Friedman, corporate vice-president voor design en research bij Microsoft, in een blogpost.

Afscheid van het Office-lint

Dat laatste houdt in dat het Office-lint wort vervangen door een taakbalk die kan worden losgekoppeld van de bovenkant van het venster, om dichter bij de actie te zweven en contextuele informatie te geven op basis van de bewerking die je aan het uitvoeren bent.

Het Office-lint werd oorspronkelijk voor de desktop ontworpen, maar Microsoft wil het nu heruitvinden voor de nieuwe cross-platform multi-device realiteit waarin de Office-toepassingen worden gebruikt. Het nieuwe design zou binnen een tweetal jaren worden uitgerold.

“Door je lintopdrachten je acties te laten volgen en contextbewust te zijn, vermindert de cognitieve belasting en vergroot de focus op de taak, of je nu op je telefoon in de metro zit, op je tablet op de bank, of achter je desktop”, verduidelijkt Friedman aan The Verge.

Daarnaast sleutelt Microsoft onder meer ook verder aan een naadloze zoekervaring over alle Office-apps heen. De zoekbalk zal bovendien zoekresultaten en commando’s combineren, net zoals vandaag reeds in Microsoft Teams het geval is.

Aandacht voor focus

De rode draad doorheen alle veranderingen waar het team van Friedman aan sleutelt is om onnodige afleidingen te verminderen en de aandacht op de uit te voeren taak te richten.

“We baseren alles wat we bouwen op diepgaand onderzoek naar de nuances van aandacht”, vertelt Friedman. “Sommige momenten vragen om langdurige, aanhoudende concentratie. Andere, zoals veel mobiele scenario’s, zijn optimaal voor microtasking. Door te ontwerpen voor meerdere cognitieve toestanden, minimaliseren gerichte ervaringen in het hele Microsoft 365-ecosysteem externe afleidingen en verminderen ze zelfonderbrekingen.”

Sommige veranderingen zijn al erg concreet en zullen in de komende twee jaar in de Office-suite worden geïntroduceerd, terwijl andere ideeën nog maar in de verkennende fase zitten. Microsoft onderzoekt ook hoe de recente coronapandemie de manier van werken verandert, om zijn software daar beter op af te stemmen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home