Windows Core OS lekt online: Chrome OS-concurrent en basis van Windows 10X

Polaris en Andromeda

Een ontwikkelaarsversie van Windows Core Polaris is online gelekt. Microsoft heeft het project ondertussen stopgezet en gemigreerd naar Windows 10X. Het toont aan dat de softwaregigant al geruime tijd aan een Chrome OS-concurrent werkt.

Windows Core OS is een modulaire versie van het Windows-platform en bestond vroeger in twee smaken: Polaris voor traditionele laptops en Andromeda voor mobiele toestellen. De gelekte versie, Microsoft Polar build 16299, dateert van 2018 en werd afgelopen weekend online gelekt.

De build is amper bruikbaar wegens een gebrek aan Windows ‘shell’ of applicaties. Je hebt bovendien een toestel nodig met een ARM-chip en drivers moet je vooraf opladen.

Chrome OS-vervanger

Het lek toont aan dat Microsoft weldegelijk werkte aan een Windows-versie voor low-end-toestellen om Windows 10 in S-mode te vervangen. Polaris had normaalgezien ook de eerste Windows-versie moeten worden waarbij alle oude Windows-elementen zoals het Configuratiescherm definitief zouden verdwijnen. Vermoedelijk zou Polaris de concurrentie aan gegaan met Chrome OS van Google, maar tot op vandaag heeft Microsoft nog geen antwoord klaar voor het prijsvriendelijke Chromebooks.

De gelekte versie dateert van 2018, de timing waar Microsoft naar verluid Polaris heeft geschrapt en bepaalde elementen van Windows Core OS onder Windows 10X stopt. De mobiele variant Andromeda werd ook rond die tijd geschrapt. De Microsoft Surface Duo draait vandaag Android.

lees ook

Microsoft laat ook niet-Insiders Windows 10X testen

Windows 10X zou normaal dit voorjaar moeten verschijnen, net als de langverwachte Surface Neo. Normaal had ook de Lenovo ThinkPad X1 Fold, ’s werelds eerste laptop met een vouwbaar scherm, moeten lanceren met Windows 10X. Lenovo heeft echter niet gewacht op Microsoft en eind vorig jaar het toestel gelanceerd met een klassieke Windows 10-versie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home