Onsubtiele notificatie in Windows 10 probeert update naar Windows 11 te forceren

Vrijwillig updaten onder dwang is de nieuwe strategie van Microsoft

Windows 11 review opener

Wat doe je als gebruikers niet vrijwillig willen overstappen van Windows 10 naar Windows 11? Microsoft schakelt over op grovere middelen.

Windows 11 is inmiddels al meer dan een jaar beschikbaar, maar toch blijven veel gebruikers nog vasthouden aan Windows 10. Uit cijfers van Statista blijkt dat ook in januari nog steeds twee op drie pc’s op Windows 10 draait. De omschakeling naar Windows 11 gaat veel te traag naar de zin van Microsoft, dus is het afgelopen met vriendelijk te vragen om je pc te updaten als je dat niet vrijwillig doet.

Op Windows-fora van het online discussieplatform Reddit delen Windows 10-gebruikers screenshots van een notificatie die hen vertelt dat ze hun pc gratis kunnen updaten. De notificatie is allerminst subtiel en vult het volledige bureaublad. Als keuzeopties krijg je om de update direct uit te voeren, of in te plannen op een moment dat je beter uitkomt. De optie Keep Windows 10 zit ergens onderaan verstopt.

windows 10 update notificatie
Met deze notificatie probeert Microsoft gebruikers richting Windows 11 te duwen. Bron: Windows Central

Vier vensters wegklikken

Klik je aan dat je Windows 10 wilt houden, dan laat Microsoft het daar niet bij. Windows Latest moest zich uiteindelijk door vier pop-up vensters worstelen vooraleer ze met rust werden gelaten. Na een eerste keer op Keep Windows 10 wordt je naar een tweede venster doorverwezen waar Microsoft je nog eens probeert te overtuigen door de nieuwigheden in Windows 11 op te sommen.

Na het wegklikken van dit venster doet Microsoft nog een ultieme poging door je aan te raden toch naar Windows 11 te upgraden. In dit inmiddels al derde notificatiescherm kan je alsnog beslissen de update uit te voeren terwijl je pc actief blijft. Pas in het vierde en laatste scherm geeft Microsoft het op, al dien je nog een laatste keer te bevestigen dat je wel degelijk Windows 10 wil blijven gebruiken.

Naar verluidt zullen de notificaties blijven terugkomen tot je overstag gaat en is er ook geen manier om ze te omzeilen. Microsoft lijkt het dus steeds minder subtiel te willen aanpakken om gebruikers te overtuigen van Windows 11. Ook het stopzetten van de licentieverkoop van Windows 10 moet gebruikers richting de nieuwste versie duwen.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home