Sony legt uit waarom Android-updates zo lang duren

Android 9 Pie is beschikbaar op Google Pixel-telefoons, maar de rest van de Android-fabrikanten zijn nog niet klaar. Sony heeft een overzichtelijke infographic gedeeld met de uitleg waarom Android-updates lastig zijn en waarom ze zo lang duren.

Android 9 Pie is sinds begin augustus beschikbaar voor alle Google Pixel-telefoons. Alle andere Android-toestellen moeten nog even (of lang) wachten. De nieuwe Samsung Galaxy Note 9 die eind deze beschikbaar is, draait bijvoorbeeld nog Android 8.1 Oreo. De Note 9 krijgt zelfs geen deadline mee wanneer het Android 9 Pie ontvangt. Om die lange wachttijd bij alle fabrikanten te verklaren, heeft Sony een infographic gedeeld met alle stappen die vereist zijn om een grote Android-update uit te rollen.

Lange weg

Het start allereerst met de Platform Development Kit (PDK) die Google uitstuurt naar alle Android-fabrikanten. Deze broncode geeft fabrikanten de mogelijkheid om de software op hun systemen te testen. Daarna is er de Hardware Abstraction Layer (HAL) die met alle verschillende hardwarespecificaties moet samenwerken. Van zodra dat allemaal is gelukt, wordt de basisfunctionaliteit getest zoals bellen, berichten en internetconnectiviteit.

In het geval van Sony zijn er ook een heleboel eigen toepassingen die moeten worden getest. Die zorgen voor extra testtijd en varieert per fabrikant. Na nog wat meer testtijd moet er aan bepaalde bluetooth- en wifi-standaarden worden voldaan. Daarna testen operatoren over de hele wereld de nieuwe software. Eens dat achter de rug is, kan de software worden gelanceerd via een firmware update.

Android One

Android One-toestellen hebben een algemene Google-omgeving, waardoor stappen 2 tot 5 flink worden ingekort. Zo krijgt de Nokia 7 Plus vermoedelijk als eerste de Android 9 Pie-update kort na de Pixel-telefoons en krijgt de hele Nokia line-up met Android One snel een update. Andere fabrikanten met een eigen Android-schil hebben meer werk.

Vanaf november kunnen eigenaars van een Sony Xperia XZ2, XZ2 Premium, XZ2 Compact, Xperia XZ Premium, XZ1, of XZ1 Compact de update verwachten. Eigenaars van een Xperia XA2, XA2 Ultra en XA2 Plus krijgen pas in 2019 de Android 9 Pie-update.

Benieuwd wat alle nieuwe functies zijn van Android 9 Pie? Lees dan zeker ons complete overzicht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home