Nvidia pest AMD met ‘Super’-gpu’s

Nvidia staat op het punt om een line-up aan ‘Super’-varianten van zijn grafische kaarten te introduceren. De lancering staat niet toevallig gepland net voor AMD’s nieuwe Radeon-kaarten in de rekken belanden.

AMD staat op het punt om zijn nieuwe line-up van 7 nm Navi-gpu’s te lanceren. Dat is niet naar de zin van Nvidia, dat het momentum van zijn concurrent probeert weg te nemen met een nieuwe ‘Super’-variant van zijn bestaande gpu’s. De Super-kaarten zijn stuk voor stuk krachtiger dan de standaardversies van onder andere de GeForce RTX 2060 en RTX 2070 en gaan zo rechtstreeks de concurrentie aan met wat AMD in de rekken legt. Officiële bevestiging van de specificaties van de Super line-up verwachten we eerstdaags maar een geloofwaardig lek via VideoCardz geeft ons al een goed idee van wat te verwachten.

Het Super-label lijkt zich ergens tussen het standaardmodel en de Ti-variant van de gpu’s te bevinden. Meer Cuda-kernen en in sommige gevallen meer geheugen geven kopers meer waar voor hun geld. In eerste instantie zal Nvidia Super-versies van de RTX 2060 en RTX 2070 lanceren, met een 2080-variant gepland voor de nabije toekomst.

Brede line-up

De RTX 2070 Super zou 499 dollar kosten wat vermoedelijk betekent dat de standaardversie van de RTX 2070 in prijs zal dalen. De RTX 2060 Super kost wel iets meer dan de gewone 2060 met 399 dollar. Daarvoor krijg je wel 8 GB aan geheugen mee, versus 6 GB voor de standaardversie. Met de Super-kaarten dicht Nvidia het gat in zijn line-up waar AMD doorgaans op aast. Vaak zijn de kaarten van de twee fabrikanten ietwat geschrankt in prestatie en prijs. Nu ziet het er naar uit dat Nvidia frontaal in de aanval wil gaan.

‘Super’ is vooralsnog uitsluitend weggelegd voor consumentengpu’s. Het is evenmin duidelijk of de kaarten ook laptopversies zullen krijgen. De zet toont in ieder geval aan dat AMD een impact heeft op de gpu-markt, niet alleen via de eigen verkoop maar zeker ook dankzij de druk op Nvidia.

Gerelateerd: AMD lanceert 7 nm Navi-videokaarten

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home