Grote groei voor pc-markt ondanks processortekorten

De pc-markt kent een enorme groei in het eerste kwartaal van dit jaar vergeleken met een jaar eerder. Lenovo en HP plukken daar het meest de vruchten van.

Ondanks de aanhoudende processortekorten is de pc-markt in het eerste kwartaal van 2021 flink gegroeid vergeleken met Q1 van 2020. IDC rapporteert een groei van 55,2 procent. De straffe cijfers zijn te danken aan twee factoren. Aan het begin van 2020 heerste er een tekort aan hardware waardoor het aantal verscheepte toestellen lager lag dan geanticipeerd. Voor dit jaar is de vraag nog steeds erg hoog en profiteert de sector van openstaande orders van 2020. Die discrepantie zorgt voor de enorme procentuele stijging.

Beperkte impact chiptekort

Vergeleken met het laatste kwartaal van 2020 is de markt wel met 8 procent gekrompen. Volgens IDC is een krip in Q1 vergeleken met Q4 heel normaal. Het analysebureau stipt aan dat het sinds 2012 geleden is dat de krimp nog zo klein was.

De groei in de pc-markt wordt gedreven voor gaming, de vraag naar meer capabele pc’s in de zakelijke markt en de overschakeling naar aanraakschermen in de educatieve sector. De groei wordt schijnbaar niet al te hard gefnuikt door het aanhoudende processortekort, dat het gevolg is van te weinig capaciteit in de semiconductorproductie. Het gebrek aan componenten jaagt de prijs van pc’s wel de hoogte in.

Lenovo is de grootste

Voor Q1 van dit jaar was Lenovo de grootste laptopfabrikant met een marktaandeel van 24,3 procent. HP volgt op de tweede plaats met 22,9 procent. Beide laptopspecialisten zien hun marktaandeel lichtjes stijgen, vooral ten koste van Dell Technologies. Dat bedrijf heeft nog 15,4 procent van de markt in handen, komende van 19,4 procent een jaar eerder. Toch heeft ook Dell in absolute cijfers meer laptops verkocht.

IDC voorspelt dat de laptopmarkt in de nabije toekomst nog groot zal blijven. Processortekorten zullen nog zeker tot het einde van dit jaar een impact hebben op de verkoop en de prijs. De belangrijkste vraag is hoe de markt zal evolueren nadat het stof van de pandemie is gaan liggen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home