Microsoft maakt Recall optioneel na golf van kritiek

windows recall
Bron: Microsoft

Microsoft komt terug op zijn tellen met de Recall-functie voor Windows 11. Na kritiek rond privacy en beveiliging, zal Recall enkel actief zijn als je je ervoor aanmeldt.

In een blog kondigt Microsoft de wijzigingen voor de nog niet uitgerolde Recall-functie aan. Recall neemt op regelmatige tijdsintervallen opnames van je scherm, zodat niets wat je op je pc doet verloren gaat. De functie zou normaal gezien standaard actief zijn, maar Microsoft past dit aan en maakt Recall een optionele functie.

Microsoft doet dit naar eigen zeggen na feedback van klanten, maar het waren lang niet alleen klanten die wat over Recall te zeggen hadden. De functie belandde vanaf dag één in het oog van de storm. Beveiligings-experten trokken de beveiliging rond Recall openlijk in twijfel. Microsoft reageerde eerder gelaten op die kritiek, maar beslist nu toch om in te grijpen.

lees ook

Windows Recall: een nachtmerrie voor je privacy?

Eigen keuze

De belangrijkste aanpassing aan Recall is dat de functie enkel actief zal zijn als gebruikers zich aanmelden. Gebruikers zullen met een opt-in scherm Recall moeten aanzetten, te bevestigen met Windows Hello. Het zal zo onmogelijk zijn om Recall per ongeluk te activeren, en bovendien maakt Windows je met een icoon in de taakbalk duidelijk wanneer het meekijkt, aldus Microsoft.

windows recall opt-in
Het opt-in-scherm voor Recall. Bron: Microsoft

Daarnaast neemt Microsoft nog enkele extra maatregelen om schermopnamen te beveiligen. De zoekindexdatabase wordt versleuteld en op de snapshots past Microsoft ‘just-in-time’-versleuteling toe. Dat houdt in dat je de schermopnamen enkel kan bekijken na authenticatie. Microsoft benadrukt dat daarbovenop Recall-schermfuncties enkel lokaal op je pc bewaard worden en dat Recall te allen tijde kan gepauzeerd of uitgezet worden.

Microsoft rolt Recall vanaf 18 juni uit naar Windows 11. De functie is exclusief voor Copilot Plus-pc’s met een goedgekeurde NPU. De eerste exemplaren met Qualcomm Snapdragon X-chip zijn vanaf 18 juni beschikbaar. AMD en Intel volgen later, al is er nog enige onduidelijkheid of die Copilot Plus-laptops wel Copilot-functies zullen bevatten bij lancering.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home