Ook Intel doet mee met Copilot Plus: Lunar Lake haalt 48 TOPs

intel lunar lake
Bron: Intel

Intel heeft zijn Lunar Lake-chips officieel onthuld. Na Qualcomm en AMD slaagt nu ook Intel voor het toegangsexamen van Copilot Plus.

De timing van de aankondiging van Lunar Lake is niet toevallig. Gisteren zoog AMD alle aandacht op Computex naar zich toe met de Ryzen AI 300-chips en vandaag is het aan Intel om te reageren. Intel liet Lunar Lake al in september vorig jaar zien en lanceert de chip nu officieel. De eerste laptops met de chip worden in de herfst verwacht.

Net zoals de afgelopen jaren werkt Intel ook hier met P-kernen (prestaties) en E-kernen (energie-efficiëntie). Intel bakt de chips niet binnenshuis, maar in de 3nm-oven van TSMC. Lunar Lake telt twee dies, twee minder dan Meteor Lake, die met de Foveros 3D-technologie met elkaar zijn verbonden. Ook voor het geheugen heeft Intel iets speciaals in petto: naar het voorbeeld van Apple plaatst Intel het geheugen zo dicht mogelijk bij de processorkern.

Hierdoor zal je geen extra RAM kunnen toevoegen op het moederbord, maar volgens Intel vermindert dit latency en energieverbruik met veertig procent. Intel Lunar Lake komt met 16 GB of 32 GB intern werkgeheugen. De chip is compatibel met de nieuwste standaarden Wifi 7, Bluetooth 5.4 en PCIe5. Nog geen Thunderbolt 5, maar Thunderbolt 4.

lees ook

Intel bevestigt Thunderbolt 5 met 120 Gbps voor 2024

48 TOPs of 120?

Vergeet kernen, geheugen, etc. Het enige cijfertje dat voor chipfabrikanten nog belang lijkt te hebben, is het aantal TOPs (trillion operations per second) dat een processor kan bolwerken. Hoewel Intel claimt de AI-pc te hebben uitgevonden, dook de NPU in de Meteor Lake met 18 TOPs ver onder de grens die Microsoft heeft opgelegd. Lunar Lake slaagt met 48 TOPs wel voor het toegangsexamen.

Probleem: AMD claimt dat de Ryzen AI 300-chips 50 TOPs kunnen halen. Lunar Lake heeft nog een trucje achter de hand om de AI-dominantie te mogen uitroepen. De geïntegreerde GPU kan nog eens 67 TOPs toevoegen als dat nodig zou blijken te zijn. Tel daarbij nog eens 5 TOPs die de CPU toevoegt bij en je komt op een totaal van 120 TOPs uit. Dat we die rekensom in de eerste plaats moeten maken, illustreert hoe ver de AI-slinger is doorgeslagen in de chipwereld.

intel lunar lake
Bron: Intel

Achtervolgen

CEO Pat Gelsinger werpt ook al de blik vooruit tijdens Computex. Eveneens in het najaar zal Intel de desktopprocessor Arrow Lake lanceren. Die moet de handschoen opnemen tegen de gisteren door AMD aangekondigde Zen 5-generatie. Veel details maakte Intel nog niet bekend over die processor. In 2025 zal Panther Lake Lunar Lake als mobiele processor opvolgen.

De aankondigingen van Intel leren vooral dat de chipreus niet in de kopgroep zit. Intel hoopte het AI-pc-tijdperk te kunnen aftrappen, maar maakte een valse start en moet nu achtervolgen. Het liet zich op snelheid pakken door Qualcomm en AMD en zal nu als laatste van de grote chipfabrikanten het Copilot Plus-tijdperk instappen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home