Windows 11 maakt back-ups naar OneDrive zonder het te vragen

onedrive

Microsoft activeert OneDrive back-ups automatisch op nieuwe Windows 11-pc’s, zonder dat gebruikers daar om hebben gevraagd.

Microsoft durft wel eens bedenkelijke aanpassingen te maken aan Windows die geen technische meerwaarde bieden, maar enkel dienen om gebruikers richting de eigen diensten te duwen. Het automatisch aanzetten van OneDrive op Windows 11 past in dat rijtje. Windows 11 maakt voortaan automatisch back-ups van lokale bestanden, zonder daar toestemming om te vragen.

OneDrive staat automatisch geïnstalleerd op iedere Windows-pc’s. De desktopversie dient als tussenschakel tussen je lokale bestanden en de cloudopslagdienst van Microsoft. Je kan Outlook in Windows gebruiken om back-ups van je bestanden te maken in de cloud.

Ongevraagde back-ups

Vroeger gebeurde dat enkel als je daar toestemming om gaf, de vele notificaties moest je erbij nemen. Maar nu lijkt Microsoft de back-ups automatisch aan te hebben gezet. Dit gebeurt voorlopig alleen op nieuwe Windows-pc’s, maar met Microsoft weet je nooit of ze dit niet met een toekomstige update aanzetten op alle pc’s.

Dit is handig als je dat ook effectief wilt, maar mogelijk wil je bepaalde bestanden toch ook liever lokaal houden. Bovendien zit je nu na een schone Windows 11-installatie met een propvolle bestandenfolder opgescheept. In de omgekeerde richting kunnen automatische OneDrive back-ups er voor zorgen dat je cloudopslag sneller vol zit, als je abonnement maar beperkte opslagcapaciteit omvat.

Er bestaat een manier om de back-ups naar OneDrive te allen tijde uit te schakelen. Zoek het OneDrive-pictogram in je taakbalk (aan de rechterzijde) en klik met de rechtermuisknop om in het instellingenmenu te raadplegen. Via Mappen kiezen duid je aan van welke mappen OneDrive back-ups mag maken, en van welke niet.

onedrive back-up windows 11
Kies van welke bestanden en mappen je een back-up in OneDrive wil.

Chronische opdringerigheid

Microsoft wil heel graag dat je OneDrive en andere huisproducten gebruikt en is daar niet erg subtiel in. Een update eind vorig jaar die menig wenkbrauw deed fronsen verplichtte je een reden op te geven waarom je OneDrive wilde afsluiten, al trok Microsoft zijn staart hier gelukkig snel in.

lees ook

OneDrive verwacht geen afscheidsberichtje meer

Nu wil Microsoft ook het gebruik van lokale Windows-accounts aan banden leggen ten faveure van cloudaccounts. Wederom een maatregel waar geen enkele technische motivering voor bestaat. Om over de opdringerigheid waarmee Microsoft Edge en Bing opdringt of Windows 10-gebruikers richting een update duwt, nog maar te zwijgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home