Microsoft ziet geen problemen met Recall

windows 11 recall

Tijdens een lezing aan een universiteit neemt een computerwetenschapper van Microsoft de handschoen op voor Windows Recall en probeert de kritiek te verstommen.

Sinds Microsoft de Recall-functie voor Windows 11 aankondigde tijdens Build, is er al veel over gezegd en geschreven. Microsoft reageert voor het eerst op de vele kritiek die de functie krijgt. Jaime Teevan, computerwetenschapper op de loonlijst van de softwarereus, was uitgenodigd als gastspreker op een conferentie aan de universiteit van Stanford, waar ze enkele vragen over Recall voor de kiezen kreeg.

Terug in de tijd

Met de feature ga je letterlijk terug in de tijd. Recall maakt gebruik van AI om op regelmatige intervallen screenshots te maken van je pc-scherm en die te bewaren. Zo gaat in theorie niets dat je op je pc doet nog verloren.

lees ook

Windows Recall: een nachtmerrie voor je privacy?

Niet alleen wij hebben onze bedenkingen op gebied van beveiliging, maar ook experten uit de beveiligingsindustrie zijn geen fan van Recall. De functie slaat alles op wat je doet op je computer, inclusief wachtwoorden die je ingeeft. Die gegeven worden vervolgens op je computer bewaard.

Teevan verdedigt Recall door te stellen dat de data die de functie opvangt, zeer waardevol kan zijn in het kader van de ‘AI-revolutie’. “Als individuen hebben we ook belangrijke gegevens waarmee we de hele tijd interacteren. Er is een kans om na te denken over wat die gegevens beteken en hoe we die kunnen vastleggen en gebruiken. Deze AI-revolutie waar we ons nu in bevinden, verandert echt de manier waarop we data begrijpen.”

Allemaal goed en wel, maar wat doet Recall nu met de gegevens? Reevan bevestigt dat de gegevens volledig lokaal op je pc blijven en niet naar de cloud gaan. De lokale beveiliging is echter ook niet honderd procent waterdicht, toonde cybersecurityprofessionals al aan, maar daar kreeg Reevan geen vraag over.

Ondanks de kritiek lijkt Microsoft niet terug te komen op Recall. De functie rolt vanaf 18 juni uit, maar enkel op pc die door Microsoft als ‘AI-pc’ erkend worden. Met een ‘gewone’ pc loop je Recall mis, al is dat misschien niet zo’n groot gemis.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home