Microsoft bevestigt Windows 10 21H1 als kleine voorjaarsupdate

windows

Microsoft heeft voor het eerst publiek gepraat over Windows 10 21H1, de zogenaamde voorjaarsupdate. De halfjaarlijkse cadans van een grote Windows 10-update blijft behouden, maar deze is iets kleiner dan normaal.

De Windows 10 21H1 feature update kan je sterk vergelijken met de Windows 10 20H2 najaarsupdate in oktober vorig jaar. Het gaat opnieuw om een kleine, cumulatieve update van Windows 10. Drivers zullen prima blijven werken, omdat ze net als eind vorig jaar geen nieuwe handtekening vereisen. Alles blijft gebaseerd op de Windows 10 2004 (20H1) codebasis volgens de blog.

Hiermee verandert Microsoft van cadans, wat vervelend kan zijn voor IT-admins. Zij zijn het namelijk gewoon dat het voorjaar een grote Windows 10-update brengt met tal van nieuwe features en veranderingen in de basis. De Windows 10 najaarsupdate zorgt vaak voor extra stabiliteit, wat het moment is voor IT-admins om hun systemen up-to-date te brengen.

Nu is er opnieuw een lichte update gepland, voor het eerst als voorjaarsupdate, en richt Microsoft mogelijk zijn pijlen op het najaar met een significante update inclusief heel wat cosmetische veranderingen.

Codenaam Sun Valley

De eerste geruchten rond codenaam Sun Valley, de Windows 10 21H2 feature update, kwamen boven eind vorig jaar. Rond nieuwjaar werd de update subtiel bevestigd door Microsoft in een LinkedIn-vacature, maar al snel werd codenaam Sun Valley uit de vacature geschrapt.

Het is nog vroeg om nu al alle updates vast te pinnen, maar interne bronnen spreken van een volledig nieuw startmenu en actiecentrum waar alle meldingen binnen komen. Vermoedelijk stopt Microsoft ontwikkelingen rond Windows 10X in de brede release van Windows 10. Het werkt ook aan een nieuwe taakbalk met moderne code en een verbeterde UI voor Verkenner.

Tabletgebruikers mogen een update verwachten met betere animaties voor een vloeiendere ervaring. Interne bronnen spreken ook over een bredere adoptie van WinUI doorheen Windows Shell en in-box apps. Tot slot zullen legacy UI-delen van Windows 10 ondersteuning krijgen voor dark mode.

Tweede jaarhelft van 2021

Het opgefriste design lijkt een evolutie van Fluent Design en is zeker niet een volledige redesign zoals bij Windows 8 het geval was. Codenaam Sun Valley introduceert namelijk geen nieuwe designtaal. De refresh moet voor meer focus zorgen op de desktopversie van Windows 10.

Panos Panay, Windows Devices and Experiences team van Chief Product Officer bij Microsoft, wil Windows 10 evolueren van een platform dat mensen nodig hebben naar een platform waarvan mensen houden. Afspraak in de tweede jaarhelft van 2021 voor een eerste indruk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home