Windows 10 October 2020 Update vanaf nu verkrijgbaar

windows 10

Microsoft stelt de finale versie van de Windows 10 October 2020 Update vanaf nu beschikbaar voor het grote publiek. Iets meer dan een miljard gebruikers zullen de komende weken en maanden de nieuwe update automatisch ontvangen.

Net als vorig jaar is de grote najaarsupdate van Windows 10 meer een Service Pack dan een feature update. Dit houdt in dat Microsoft alle nieuwe functies in de voorjaarsupdate van Windows 10 finetunet voor extra stabiliteit.

Dat neemt niet weg dat er toch enkele nieuwigheden in de Windows 10 October 2020 Update zitten. De grootste visuele verandering is het startmenu. Het nieuwe design schrapt de vaste kleur achter alle logo’s en voegt extra transparantie aan de tegels. Zo kan je gemakkelijker je apps zoeken in het startmenu.

Opnieuw een Service Pack

De tweede grootste verandering is de manier hoe Alt Tab werkt. Traditioneel kan je Alt Tab ingedrukt houden om alle vensters te zien in Windows 10. Door Alt ingedrukt te houden en op Tab te drukken, kan je wisselen van actief venster. Voortaan zitten daar ook de tabbladen van Edge in (de nieuwe Chromium-versie die voortaan standaard is geïnstalleerd). Wie al die tabbladen in Edge liever niet in Alt Tab wil, kan nog altijd wisselen naar de traditionele ervaring.

Liefhebbers van een hoge refreshrate hoeven voortaan ook niet langer diep in de instellingen te duiken. Je kan voortaan direct in de geavanceerde beeldinstellingen de refreshrate instellen naar keuze.

De volledige lijst met nieuwe functies kan je hier raadplegen.

De Windows 10 October 2020 Update is sinds vandaag beschikbaar, maar de kans is groot dat jij die niet direct krijgt aangeboden via Windows Update. Microsoft rolt zijn halfjaarlijkse grote updates stelselmatig uit om zo belangrijke bugs op tijd te counteren. Hou er extra rekening mee dat met thuiswerken jou extra afhankelijk maakt van je laptop met een mogelijk beperkte ondersteuning van de IT-afdeling.

Voorzichtige uitrol

John Cable, verantwoordelijke van Windows Servicing en Delivery bij Microsoft, zegt in een blogpost dat ze de update heel gradueel willen uitrollen. “We leveren de update stelselmatig over de komende weken om iedereen de juiste ervaring te bieden. Bepaalde toestellen die nog compatibiliteitsproblemen ervaren, krijgen de update niet voorgeschoteld tot alle problemen opgelost zijn.”

Bepaalde toestellen die compatibiliteitsproblemen ervaren, krijgen de update nog niet.

Voor bedrijven is de Windows-update die in het najaar wordt uitgerold de meest interessante om te upgraden. Deze biedt extra stabiliteit vergeleken met de feature-update elk voorjaar en het updateritme is anders. Updates in het voorjaar genieten 18 maanden ondersteuning, terwijl die in het najaar 30 maanden ondersteuning genieten. Belangrijke kanttekening: die langere periode geldt enkel voor Windows 10 Enterprise. Windows 10 Pro is standaard 18 maanden ongeacht welke update.

Wie graag de update vandaag wil testen, kan zich reppen naar het startmenu en klik daar op het tandwiel (Instellingen). Kies daarna Bijwerken en beveiliging en kijk of de Onderdelenupdate naar Windows 10, versie 2009 beschikbaar is. Wie deze optie nog niet terugvindt, moet wachten tot de update beschikbaar is voor zijn of haar toestel. Ambitieuze zielen kunnen de Windows 10 October 2020 Update altijd manueel downloaden via Microsoft. Aan jou om te beslissen of je dat risico wil nemen.

Tip: Microsoft finaliseert Windows 10 October 2020 Update voor testers

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home