Huawei brengt nieuwe MateBook X Pro-laptops naar België

Huawei lanceert nieuwe premium laptops en zal die toestellen ook in België lanceren. De MateBook X Pro-reeks combineert knappe specificaties met een uniek Huawei-ecosysteem, al zal dat laatste vermoedelijk minder aanspreken.

Huawei vernieuwt zijn MateBook X-reeks met de introductie van de MateBook X Pro. De 2022-versie van die laptop is gebaseerd op Intel-chips en heeft een 14,2 inch-scherm. Dat display telt 3.120 x 2.080 pixels, heeft een helderheid van 500 nits en ondersteunt honderd procent van het DCI-P3-kleurengamma. Huawei zegt dat zijn laptops uit de doos een DeltaE van minder dan 1 hebben. Dat is een straffe claim, aangezien een DeltaE van minder dan 2 gelijk staat aan heel kwalitatieve en accurate kleuren.

Huawei-laptops in België

Huawei was al even aanwezig op de Belgische markt met de MateBook 14 en de MateBook X Pro 2020. Die toestellen konden op het nodige enthousiasme rekenen omwille van hun bouwkwaliteit, design en interessante prijs. Ze kregen echter geen opvolging.

Huawei kiest voor deze toestellen voor Intel Core-chips van de elfde generatie (Tiger Lake) en dus niet voor Alder Lake-processors van de twaalfde generatie. Dat is geen ramp, zolang de fabrikant voor een cimpetitief prijskaartje kiest. De Europese adviesprijs van 1.899 euro doet ons echter vermoeden dat het toestel scherpe concurrentie zal krijgen van premiumlaptops van andere fabrikanten die al wel Alder Lake aan boord hebben.

Dat is des te meer het geval aangezien de laptops pas rond de zomer bij ons zullen verschijnen. Huawei gaat zijn volledige vernieuwde laptopportfolio in België herintroduceren, maar de vertaling van de hardware naar Azerty zorgt voor een beetje vertraging. De adviesprijs bij ons, net als de precieze beschikbaarheid, kennen we daarom nog niet.

Tablet en AiO

Huawei lanceert ook de MateBook E. Dat is een Surface Pro-geïnspireerd toestel met een afneembare 12,6 inch-tablet als computer. Huawei kiest voor dit toestel voor een Oled-scherm en claimt opnieuw dat de kleuren uitstekend zijn met honderd procent DCI-P3-weergave en een DeltaE van minder dan 1. Ook deze toestellen worden aangedreven door Intel Tiger Lake. De instapversie met Core i3-processor krijgt een Europese adviesprijs van 649 euro, wat opnieuw slechts een indicatie is voor de prijs in onze markt.

De MateStation X is een All-in-One die al een tijdje in China bestaat, maar nu op de hele wereld wordt losgelaten. Het toestel heeft een 28,2 inch aanraakscherm met een resolutie van 3.840 x 2.560 pixels over een 3:2-ratio. Voor deze computer werkt Huawei samen met AMD. Onder de motorkap vind je AMD Ryzen 5000H-processors. De adviesprijs bedraagt 2.199 euro maar een Belgische lancering voor dit toestel is nog niet bevestigd.

Supertoestel

Huawei zet tijdens de lancering ‘Super Device’ in de verf. Dat is de verzamelnaam van de fabrikant voor een geïntegreerd ecosysteem waarbij je heel eenvoudig laptop, smartphone en tablet samen kan gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld snel je telefoon op je computer openen en van daaruit verschillende apps op het laptopscherm draaien. Je kan toestellen verder combineren voor extra functionaliteit, bijvoorbeeld door een pen en een stylus aan een laptop te koppelen.

Het concept is interessant en Huawei zet sterk in op de integratie, al is de kans klein dat de fabrikant met dat verkoopargument veel hoofden zal doen draaien bij ons. Het mobiele ecosysteem is omwille van Amerikaanse sancties immers nog steeds losgekoppeld van Google, wat de bruikbaarheid van de toestellen in België op de proef stelt. Huawei stelt dat het voor iedere Google-applicatie een alternatief heeft, maar dat is een magere troost in een competitieve markt waarin concurrenten hun aanbod niet moeten verdedigen met ‘ja, maar’.

We zijn benieuwd naar de laptops en hun positionering in ons land. Huawei is en blijft een hardwarefabrikant die uitstekende toestellen kan afleveren. De aantrekkelijke MateBooks maken zo zeker kans om goed onthaald te worden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home