Led verlichting voor kantoor: waar moet je aan denken?

Goede verlichting is erg belangrijk op kantoor. Zeker wanneer je de hele dag achter een computer werkt. Dan wil je je ogen zo veel mogelijk ontzien.

Op het gebied van verlichting is er tegenwoordig veel te doen. Helemaal nu duurzaam ondernemen een steeds belangrijkere rol is gaan spelen. Besparen op elektriciteit is belangrijk. Daardoor zien we bedrijven bijvoorbeeld massaal overstappen op led verlichting.

Led verlichting behoort anno 2022 tot één van de meest duurzame lichtsoorten. Maar led verlichting op kantoor gebruiken is toch wel hele andere koek. Want waar moet je aan denken? Welke armaturen zijn het meest geschikt? Voor welke kleurtemperatuur kies je? Dit alles lees je hier.

Hoe belangrijk is goede led verlichting op kantoor?

In kantoren hoort natuurlijk niet alleen werken centraal te staan. Het is ook de bedoeling dat medewerkers zich prettig voelen binnen de omgeving en comfortabel kunnen werken. Hierbij is goede verlichting noodzaak. Led verlichting is tegenwoordig in alle soorten en maten verkrijgbaar. Van een traditionele ledlamp tot een ledstrip, spotjes of misschien zelfs wel een led paneel. Alles om een kantoor op de juiste manier te verlichten en iemands werkplezier te verhogen.

Wist je dat er verschillende onderzoeken zijn gedaan naar het verband tussen productiviteit en de juiste hoeveelheid licht? Wanneer er onvoldoende verlichting is binnen de werkruimte, verliest men sneller de focus en zal dit dus ten koste gaan van de productiviteit.

De juiste balans tussen werk- en sfeerverlichting

Een kantoor wordt niet alleen gebruikt om in te werken. Hier ontvang je ook klanten, drink je een kop koffie, wordt er onderling veel gesproken en misschien zelfs wel regelmatig een hapje gegeten. Er is dus ook zeer veelzijdige verlichting nodig om in al deze verschillende functies te voorzien.

Koel wit, oftewel de lichtkleur van 4000 Kelvin, wordt doorgaans aanbevolen als algemene verlichting van kantoor. Dit is een koel, doch sfeervol licht, waarmee je de natuurlijke frisheid van het kantoor accentueert. Zo geef je het kantoor een bijzonder mooie frisse uitstraling. Je bent direct wakker en helder zodra je het kantoor binnenstapt. Dat is ook de bedoeling. Dit heldere licht zorgt namelijk dat men zich beter kan concentreren en de productiviteit hopelijk ook wat hoger zal liggen.

Omdat het kantoor voor heel veel verschillende doeleinden wordt gebruikt, is het belangrijk dat de juiste balans tussen werk- en sfeerverlichting wordt gevonden. Kies bij werkverlichting het liefst voor koel wit, terwijl je bij sfeerverlichting veel meer mag uitpakken met warmere kleuren. Denk bijvoorbeeld aan een warme ledstrip onder het bureau. Dit geeft net wat extra sfeer, maar is niet overdadig.

Ook thuis

Hybride werken wordt tegenwoordig steeds populairder. Daarom moet men ook gestimuleerd worden om thuis een efficiënte werkplek samen te stellen. Hierbij moet zowel naar kantoorinrichting als verlichting gekeken worden. Ook hier speelt de invloed van verlichting op de productiviteit een zeer belangrijke rol. Met led verlichting kan er niet alleen bespaard worden op de elektriciteitsrekening, maar geniet men ook nog eens van een veel effectievere werkplek. 


Dit is een ingezonden bijdrage van Digital Newsgroup. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home