Google Pixel 8a brengt AI-smartphones naar een lager prijspunt

google pixel 8a
Bron: Google

Google lanceert de Pixel 8a officieel. De goedkopere Pixel moet opnieuw het beste wat de Google-telefoons te bieden hebben naar een betaalbaarder prijsniveau brengen.

De Google Pixel 8a is vandaag officieel aangekondigd door Google. Naar goede gewoonte volgt na de lancering van de nieuwe generatie Pixel-telefoons in het najaar een goedkoper model in het voorjaar.

lees ook

Google Pixel 7a review: klein in formaat, groots in prestaties

Het woord ‘goedkoper’ mag hier zeker niet oneerbiedig overkomen: Google weet met zijn Pixel a-toestellen vaak ijzersterke specificaties voor te leggen op een betaalbaar(der) prijspunt. Met de Pixel 8a zet het die traditie verder.

Klein maar krachtig

De Google Pixel 8a is een compact toestel met een schermdiagonaal van 6,1 inch en een gewicht van slechts 188 g. Google moet onze review van de Pixel 7a goed gelezen hebben, want het pakt twee minpuntjes in het scherm aan. De schermhelderheid is met veertig procent verhoogd en de verversingsgraad kan nu maximaal 120 Hz aantikken, wat binnen de prijscategorie waarin de Pixel 8a meespeelt niet meer dan de norm is.

Google stopt dezelfde Tensor G3-processor van de Pixel 8 en 8 Pro in de Pixel 8a, wat betekent dat je uitstekende prestaties mag verwachten. Een Titan M2-chip zorgt voor verhoogde ingebouwde beveiliging. Het toestel is bovendien ook een ‘AI-smartphone’. Google zaaide zelf heel wat verwarring over welke Pixel-toestellen in aanmerking komen voor dat label, maar de Pixel 8a beschikt over de nodige hardware om het  Gemini Nano-LLM te kunnen draaien.

lees ook

AI voor smartphones van Google draait dan toch op alle AI-smartphones van Google

Camera’s vol met AI

De camera’s zijn een ijzersterk punt van iedere Pixel-telefoon. Google claimt zelf dat de Pixel 8a over ‘de beste camera’s onder de vijfhonderd dollar’ beschikt. Die uitspraak dienen we een beetje te nuanceren voor de Benelux, want het toestel zal hier voor meer dan vijfhonderd euro over de toonbanken gaan.

De Pixel 8a telt twee camera’s: een 64 MP- (f/1.89) en een 13 MP-sensor (f/2.2). Aan de voorzijde zit een 13 MP-sensor (f/2.2). Google wil vooral het verschil maken met een palet aan AI-functies tijdens en na het nemen van de foto. Leef je uit met beeldbewerkingsfuncties zoals de Magic Eraser om ongewenste voorwerpen uit een foto te halen of Best Take om een groepsfoto te nemen waarop iedereen lacht en zijn of haar ogen open heeft.

Die functies zijn niet nieuw, want Google rolde ze eerder uit voor zijn Pixel 8-toestellen. De Pixel 8a brengt AI-features wel naar een betaalbaarder prijspunt. Dat geldt ook voor niet-fotofuncties zoals Circle to Search.

Traag laden

Het grootste pijnpunt van de Google Pixel 7a wordt helaas niet aangepakt. Google rept er met geen woord over tijdens de aankondiging en ook in de specslijst moet je er goed naar zoeken, maar de oplaadcapaciteit bedraagt nog steeds een schamele 18 W. Laat je niet door Google wijsmaken dat dit ook onder ‘snelladen’ valt. Gelukkig heeft de op papier kleine batterij (4.404 mAh) niet snel een oplaadbeurt nodig: bij doorsnee gebruik houdt de batterij het moeiteloos 24 uur vol.

google pixel 8a
Bron: Google

Tenslotte belooft Google tot zeven jaar software- en beveiligingsupdates voor de Pixel 8a, net zoals bij de Pixel 8 en Pixel 8 Pro. In de klasse onder zevenhonderd euro doet enkel de Fairphone 5 het beter met zijn acht jaar updates.

Prijzen en beschikbaarheid

De Google Pixel 8a is vanaf 14 mei beschikbaar in de Benelux in het wit, zwart, lichtblauw of lichtgroen. In de basisconfiguratie (8 GB + 128 GB) kost het toestel 549 euro, met 256 GB opslag bedraagt de prijs 609 euro, incl. btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home