‘Intel verwacht dat Apple volgend jaar overstapt naar ARM voor Mac’

MacBook Pro

De geruchtenmolen dat Apple voor zijn Macs een overstap plant van Intel naar ARM, draait al een tijdje op volle toeren. Nieuwe berichtgeving van Axios gooit extra olie op het vuur: ook Intel denkt dat die overstap er tegen 2020 aankomt.

Apple heeft zelf nog geen woord gerept over een mogelijke overstap. Axios baseert zich op anonieme bronnen uit de ontwikkelaarswereld en bij Intel. Die verwachten allemaal dat de eerste Macs met een in-house ontwikkelde ARM-processor volgend jaar al op de markt komen.

De berichtgeving ligt in lijn met eerdere berichtgeving van Bloomberg vorig jaar, waar we ook op Techzine destijds over berichtten, en voorspellingen van de gerenommeerde Apple-analist Ming-Chi Kuo, die het al vaker bij het rechte eind heeft gehad.

Publiek geheim

Het is een publiek geheim dat Apple zijn afhankelijkheid van Intel wil verminderen. Niet alleen om de controle over de supply chain nog strakker in handen te nemen, maar ook voor de schaalvoordelen die een uniforme chiplijn over al zijn productcategorieën heen met zich meebrengt. Wanneer Mac, iPhone en iPad op dezelfde chips draaien, is het voor ontwikkelaars eenvoudiger om één app te schrijven die op alle platformen werkt.

Dat Apple inspanningen levert op dat vlak is al langer bekend. Gebruikers van MacOS Mojave hebben vandaag reeds op hun computer toegang tot de geconverteerde iOS-apps News, Stocks, Voice Memos en Home. Vanaf dit jaar krijgt elke ontwikkelaar de tools in handen om zijn apps te converteren. Bloomberg meldt bovendien dat Apple aan een uniform framework werkt om apps te ontwikkelen, die meteen op iPhone, iPad en Mac werken. Dat initiatief met de codenaam ‘Marzipan’ moet naar verluidt tegen 2021 afgerond zijn.

Apple wint, Intel verliest

De uitbreiding van zijn app-ecosysteem is een belangrijke opportuniteit voor Apple, aangezien het een commissie neemt van 30 procent op elke app-gerelateerde verkoop. Voor ontwikkelaars betekent het dat ze met minder moeite een groter publiek kunnen aanboren, waardoor het ecosysteem van Apple nog interessanter wordt.

De verliezer in dit verhaal is Intel, al merkt Axios terecht op dat het geen al te groot effect zou mogen hebben op de resultaten van het bedrijf. Apple is weliswaar een belangrijke klant, maar het aandeel Macs op de totale pc-markt is gering. Bovendien heeft Intel zijn activiteiten de laatste jaren voldoende uitgebreid om niet alleen meer afhankelijk te zijn van zijn pc-processors.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home