Intel toont laptopconcept met twee schermen en innovatief scharnier

Intel pc

Op computerbeurs Computex heeft Intel een glimp getoond van een innovatief laptopmodel met twee schermen en een flexibel scharnier. Hiermee zou je het scherm op ooghoogte kunnen zetten wat ergonomisch interessant is. Het tweede scherm is dan weer een droom voor creative professionals.

Intel is allereerste een chipfabrikant, maar het weet regelmatig pc-fabrikanten te prikkelen met nieuwe ideeën. Soms kunnen zo’n ideeën een monstersucces worden, zoals de dunne ultrabooks acht jaar geleden als antwoord op de Apple MacBook Air. Veel hangt af of fabrikanten het ontwerp interessant vinden om verder op te bouwen.

Met dat in het achterhoofd heeft Intel opnieuw een concept op de wereld los gelaten met het Honeycomb Glacier-prototype. Dit model bevat twee schermen maar springt vooral in het oog door een innovatief scharnier waarmee je het hoofdscherm op ooghoogte kan instellen.

Beschikbare materialen

Het huidige prototype heeft bovenaan een klassiek 15,6 inch Full HD-scherm en onderaan een smal 12,3 inch aanraakscherm (1.920 x 720 pixels). Intel pitcht het idee als een droom voor gamers en creative professionals. Denk daarbij aan een timeline die je op het secundaire scherm toont terwijl het hoofdscherm je beeld toont of voor fotobewerking zoals het voorbeeld hieronder.

 

Intel pc Intel pc

 

Twee schermen in een laptop integreren is niet nieuw: Asus lanceert binnenkort de Asus ZenBook Pro Duo die heel sterk op het Intelconcept lijkt. Het enige grote verschil zit hem in het innovatieve scharnier, iets wat ons essentieel lijkt om een laptop met twee schermen functioneel te maken.

Intel benadrukt dat zijn prototype niet echt sexy oogt omdat het enkel materialen heeft gebruikt die beschikbaar zijn. Zo heeft het voor het smalle scherm onderaan moeten shoppen in de auto-industrie met dikke schermranden er rond als gevolg.

Uniek scharnier

Het scharnier lijkt heel broos door het sterke hefboomeffect onderaan. Intel laat aan The Verge weten dat het scharnier in elke stand naar wens blijft staan. Om de laptop dicht te klappen, moet je op een klein knopje aan de zijkant van het scharnier drukken. In het scharnier bovenaan zit een Tobii eye-tracker waardoor het prototype weet naar welk scherm je kijkt. Zo zou je ook snel tussen schermen kunnen wisselen met je ogen.

Onder het secundaire scherm dat omhoog kantelt, zit een grote ventilator die tot 195 watt aan componenten zou kunnen koelen. Dat laat genoeg ruimte voor high-end cpu’s en gpu’s. Het prototype van Intel heeft een 45-watt 8-core cpu aan boord en een Nvidia GeForce 1060 (overclock van 65 watt naar 95 watt).

 

 

Het potentieel is er, maar Intel benadrukt dat het dit toestel niet zelf op de markt wil zetten. De chipfabrikant wil andere pc-fabrikanten inspireren met dit design. Waarom doet Intel dit? Fabrikanten die het concept willen gebruiken, zullen dat vermoedelijk enkel met Intel-chips mogen doen. Intel krijgt de laatste tijd rake klappen van AMD en moet uit een ander vaatje tappen. Met exclusieve ontwerpen zoals dit kan het iets bieden wat AMD vandaag nog niet doet.

Gerelateerd: Intel minimaliseert belang node-formaat tijdens introductie 10 nm Ice Lake

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home