Intel Meteor Lake-CPU’s komen toch naar de desktop

Ondanks eerdere geruchten laat Intel weten dat er ook varianten van zijn toekomstige Meteor Lake-chips gepland staan voor de desktop. Bijna negen maanden lang leek dat niet het geval.

Intel bevestigt bij monde van zijn general manager voor de computing-groep Michelle Johnston Holthaus dat Meteor Lake ook naar de desktop komt. Dat is geen vanzelfsprekend statement: eind 2022 staken er geruchten de kop op dat problemen met het Intel 4-proces de lancering van Meteor Lake voor de desktop in de weg stonden. Negen maanden lang verschafte Intel geen duidelijkheid over die geruchten, wat ze enkel geloofwaardiger maakte. Nu blijkt dat de chips toch nog op de planning staan en dat voor 2024.

Welke desktops?

2024 is natuurlijk een breed tijdsslot en het is niet duidelijk waar Intel precies op mikt. Bovendien zal Intel in de nabije toekomst zijn desktop line-up vernieuwen met Raptor Lake Refresh. Die chips worden deel van de veertiende generatie van Intel Core. Het is onwaarschijnlijk dat Intel van plan is om ze in de desktop snel op te volgen met concurrerende Meteor Lake-chips. Bovendien is het begrip ‘desktop’ breed. Het kan perfect dat Intel enkele Meteor Lake-CPU’s plant exclusief voor gebruik door fabrikanten in bepaalde desktopmodellen, maar dat de chips niet massaal in de rekken terecht komen.

Meteor Lake voor de laptop hoopt Intel nog dit jaar beschikbaar te maken, al neemt de fabrikant niet al te veel marge. De lancering van de eerste Intel 4-chips (equivalent aan TSMC 5 nm) staat gepland voor 14 december. De chips zullen een meer modulaire architectuur omarmen met ruimte voor extra componenten naast de CPU en de GPU. Denk daarbij aan ingebouwde accelerators. Omdat de nieuwe chips een architecturale sprong vertegenwoordigen, zullen ze een ietwat nieuwe naam krijgen waarbij de ‘i’ uit Core ‘i’ verdwijnt en in sommige gevallen vervangen wordt door ‘ultra’.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home