Intel schrapt mogelijk Meteor Lake-processor voor desktop

intel cpu desktop

Volgens geruchten trekken productieproblemen met de Intel Meteor Lake-S een streep door de desktop-cpu. De Meteor Lake P-variant voor laptops gaat nog wel door.

Een tweet van tipgever @OneRaichu zaait verwarring over de toekomst van de aankomende Meteor Lake-cpu’s van Intel. De chipfabrikant zou de desktopversie Meteor Lake-S mogelijk schrappen.

https://twitter.com/OneRaichu/status/1606342626654896129

Aan de basis liggen problemen met de Intel 4 (4nm)-technologie waarop de processoren gebouwd zijn. Daardoor zou de lancering van de Meteor Lake-chips mogelijk al moeten worden uitgesteld naar 2024; Meteor Lake-S zou zelfs die deadline niet meer kunnen halen.

Hoe meer kernen, hoe meer vreugde

Met behulp van de LGA1851 socket moet Meteor Lake efficiëntere prestaties kunnen voorleggen, tot twintig procent per watt. De Meteor Lake bespaart op P-kernen en telt er zes gekoppeld aan zestien E-kernen (op papier). De dertiende generatie Raptor Lake-processor is ter vergelijking uitgerust met acht P-kernen gekoppeld aan evenveel E-kernen.

lees ook

Intel lanceert 13e generatie Raptor Lake-processors voor de desktop

Die propositie lijkt zich minder goed te vertalen voor desktopprocessoren dan voor laptopprocessoren. Intel zou daardoor mogelijk geen desktopprocessor lanceren binnen de Meteor Lake-lijn en wachten tot de opvolger Arrow Lake. Deze processorgeneratie steunt eveneens op LGA1851 (dat drie processorgeneraties zal ondersteunen), maar zou wel met acht P-kernen kunnen uitgerust worden.

Meteor Lake-P in productie

Voor de laptopversie Meteor Lake-P lijken er voorlopig nog geen problemen te zijn. Intel bevestigde eerder deze maand dat de processor in risicoproductie gegaan is. Dat betekent dat productie op grote schaal voorlopig nog niet aan de orde is. Ook de laptop-cpu’s zouden begrensd zijn op veertien kernen (zes P- en acht E-kernen) en staat er geen i9-versie op de planning, is te horen in deze YouTube-video van Moore’s Law is Dead.

Ondanks alle moeilijkheden meent Intel dat Meteor Lake-P uiterlijk in het laatste kwartaal van 2023 te kunnen lanceren. Al is het bij voorspellingen van Intel altijd af te wachten of die ook realistisch zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home