Intel lanceert 28 core Xeon-monster

Na een ietwat vreemde demonstratie op Computex lanceert Intel nu officieel de Xeon W-3175X: een overklokbare chip met 28 cores, 56 threads en een kloksnelheid per kern die comfortabel de 4 GHz haalt.

Al de kernen en al de kloksnelheid: Intels Xeon W-3175X is hoegenaamd geen subtiele chip. De overklokbare Xeon werd geïntroduceerd op Computex, waar Intel de chip aan een kloksnelheid van 5 GHz liet presteren. Niet veel later bleek dat de cpu voor die prestaties gekoeld wordt door een waterkoeler met het formaat van een kleine ijskast, wat voor enkele terechte vragen over de realistische prestaties van de Xeon zorgde. Ook over de prijs was onduidelijkheid. Cijfers tot en met 8.000 dollar passeerden de revue, wat gezien de prijs van de top tier datacenterchips van Intel niet onrealistisch leek.

Specificaties

Na de valse maar spectaculaire start laat Intel de Xeon W-3175 nu echt los op de wereld. Anandtech kon er al mee aan de slag gaan, en de conclusie is dat Intel wel degelijk een interessant product in de markt heeft gezet. De chip heeft een officiële basiskloksnelheid van 3,1 GHz met een turboklokfrequentie van 4,5 GHz. De processor heeft 33 PCIe 3.0-lanes ter beschikking, kan overweg met 2666 MHz DDR4-geheugen, en heeft een TDP van 255 watt. Voor al dat geweld vraagt Intel ‘slechts’ 2.999 dollar. Dat klinkt misschien als extreem veel, maar is wat prijs per kern betreft best competitief. Zo is de adviesprijs voor de Core i9-9980XE waar deze Xeon op gebaseerd is 1.999 dollar. Voor dat geld krijg je 18 rekenkernen. Wie meer wil dan wat de Core i9 kan bieden, is dus niet slecht af met de Xeon.

Alternatieve centrale verwarming

Daar staat tegenover dat het stroomverbruik waanzinnig is. Het TDP is hier geen indicatie: wie de chip laat presteren op zijn turbofrequentie kijkt volgens Anandtech tegen een verbruik van 400 à 450 watt aan voor de cpu alleen. De temperatuur van de processor loopt in dat geval op tot een gezellige 110°C, heel veel maar nog binnen toleranties: deze Xeon kan temperaturen tot 120°C aan.

Er is dus maar één reden om deze chip is huis te halen, en dat is wanneer je veel hoog geklokte kernen nodig hebt voor stevige parallelle workloads. Verbruik mag geen factor zijn. Intel zal slechts enkele duizenden exemplaren van de Xeon  W-3175X produceren, en die zullen uitsluitend naar OEM’s gaan die ze zelf in systemen zullen inbouwen. De enthousiasteling die zijn miniatuur HPC-computer wil bouwen, blijft dus op zijn honger zitten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home