Intel introduceert nieuwe generatie professionele processors

Intel

Intel onthult nieuwe Xeon W-cpu’s voor workstations en vPro-processors voor zakelijke hardware. De nieuwe chips zijn gebaseerd op bestaande 14 nm Comet Lake-designs.

Intel breidt zijn cpu-gamma uit met een brede waaier aan vPro-chips. Het hele gamma krijgt vPro-versies, van mobiele Core-chips over krachtige desktopprocessors tot Xeon-W-workstation-cpu’s. Alle chips zijn variaties op de 14 nm Comet Lake-architectuur. Architecturaal stelt Intel dus niets nieuws voor.

Zakelijke functies

De vPro-chips hebben extra management- en beveiligingsfuncties aan boord die ze geschikt maken voor gebruik binnen een enterprise-omgeving. De opvallendste verschillen met klassieke cpu’s is de aanwezigheid van de Intel Endpoint Management Assistant. Via de EMA-technologie kunnen IT-departementen laptops eenvoudig vanop afstand beheren.

In het Core-gamma zien we een uitrol van vPro in alle subfamilies behalve Core i3. Intel claimde lang dat Core i3 geen vPro-functionaliteit had aangezien de prestaties van die line-up te laag waren voor vPro-klanten. Dat argument was altijd al dubieus en lijkt nu helemaal achterhaald, aangezien het Core i3-gamma quadcores bevat. Het lijkt waarschijnlijker dat Intel de professionele functies reserveert voor cpu’s met een hogere marge. Comet Lake vPro maakt zijn intrede voor zowel desktop als laptop. De chips zullen opvallend genoeg compatibel zijn met de sockets van hun meer consument-georiënteerde familielieden, wat een nieuwe aanpak is voor Intel.

Xeon W

Specifiek voor workstations introduceert Intel een nieuwe lading Xeon W-processors. Het gaat om zeven nieuwe chips met zes tot tien rekenkernen, telkens voorzien van multithreading. Van iedere chip bestaat er een gewone en een performance-versie, aangeduid met de letter P. Zo is de Xeon W-1290P de aanvoerder van de reeks met tien rekenkernen, 20 threads, een basiskloksnelheid van 3,7 GHz en een maximale boostfrequentie van 5,3 GHz onder Intels Thermal Velocity Boost. Die technologie trekt de kloksnelheid van een enkele kern sterk op zolang de totale temperatuur van de cpu onder de 70°C blijft. De ‘P’-chips zijn hoger geklokt dan hun gewone varianten, zoals de Xeon X-1290 illustreert met zijn basiskloksnelheid van 3,2 GHz.

De helft van de Xeon W-chips heeft een TDP van 80 watt, de andere P-helft doet het met 125 watt. De rekenwonders merken intussen dat zeven niet deelbaar is door twee: er zit één buitenbeente in de line-up. De Xeon W-1290T is net als de andere 1290-processors voorzien van tien kernen met dubbel zoveel threads, maar doet het met een TDP van 35 watt waarmee de chip in een laptopbehuizing past. Dat brengt natuurlijk compromissen met zich mee: de cpu heeft een basiskloksnelheid van 1,9 GHz en kan boosten tot maximaal 4,7 GHz.

Niet voor iedereen

De aankondiging van de Core vPro-chips en de nieuwe workstationprocessors komt er minder dan een week nadat AMD zelf een nieuwe Pro-reeks van chips voor laptops in de markt zette. Wat vPro betreft geldt hetzelfde als bij Ryzen Pro: de functionaliteit is relevant binnen grote organisaties die op de managementcapaciteiten vertrouwen of de niche-beveiligingsfuncties nodig hebben, maar het grote publiek is net zo goed af met een gewone Core-chip, ook in een zakelijke context.

De Xeon W’s brengen natuurlijk meer dan enkele nichefuncties met zich mee. De Xeon’s zijn relevant voor workstations en essentieel voor wie Intel-hardware met ECC-geheugen wil combineren.

Voor wie meer wil weten over de zin en onzin van zakelijke chips, maakten we eerder al deze analyse: Intel vPro en AMD Ryzen Pro: waarom meer betalen?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home