HP lost probleem met zelf stukgemaakte ProBooks op met nieuwe BIOS-update

HP voorziet een oplossing voor een probleem waarbij een officiële BIOS-update ProBook-laptops onbruikbaar maakte. Verschillende eigenaars van iets oudere ProBook-modellen konden niets meer aanvangen met hun toestel na die update.

HP publiceert een update voor de BIOS-firmware van laptops die het met een eerdere update stuk maakte. De nieuwe update is beschikbaar via de website van HP. Beheerders kunnen hun toestellen zo redden van een staat waaruit ze niet zomaar te recupereren zijn. Wie niet verdere kan, wordt uitgenodigd om de ondersteuningsdienst te contacteren.

HP laat weten dat de update beschikbaar is voor volgende toestellen: De HP ProBook x360 435 G7, HP ProBook 445 G7, HP ProBook 455 G7, HP ProBook 635 Aero G7, HP EliteBook 835 G7, HP EliteBook 845 G7, HP EliteBook 855 G7, HP ZHAN 66 Pro A 14 G3, HP mt32 Mobile Thin Client en tot slot de HP mt46 Mobile Thin Client.

Nefaste update

Sinds 26 mei klaagden eigenaars van verschillende HP ProBook-laptops over een BIOS-update die HP automatisch naar hun toestellen had uitgerold. De update maakte de BIOS zelf softwarematig stuk, waardoor de toestellen onbruikbaar werden.

Aanvankelijk bleef HP stil, maar na enkele dagen gaf de fabrikant te kennen te werken aan het euvel. In een eerdere reactie liet HP het volgende weten: “HP is zich bewust van een mogelijk probleem met een onlangs uitgebrachte BIOS-update die gevolgen kan hebben voor de HP ProBook x360 435 G7, HP ProBook 445 G7, HP ProBook 455 G7, HP EliteBook 835 G7, HP EliteBook 845 G7 en HP EliteBook 855 G7. We blijven het probleem onderzoeken en werken nauw samen met de getroffen klanten. Klanten die dit probleem hebben ondervonden, kunnen contact opnemen met HP Support.” Het valt op dat alle modellen waarover HP spreekt, AMD-processors aan boord hebben.

Op het forum van HP lieten vooral gebruikers van de HP ProBook 455 G7 van zich horen. Dat toestel kwam in 2020 uit, en valt in veel gevallen net niet meer onder garantie. De ProBook 455 G7 ligt goed in de markt bij kleinere ondernemingen. Hoewel de initiële lancering al even geleden is, blijft de ProBook 455 G7 een relevant toestel. Het is een zakelijk instapmodel, geschikt als werkpaard voor veel profielen van kantoorwerkers. De hardware is bovendien compatibel met Windows 11. De kwalijke bug trof met andere woorden laptops die niet aan vervanging toe zijn.

Op het forum van HP waren de klachten legio. We zagen gebruikers van over de hele wereld die getroffen werden. Vaak waren ze verantwoordelijk voor meerdere machines. Veel klachten kwamen uit Europa. Gedupeerden meldden dat de ondersteuning van HP in eerste instantie niet erg behulpzaam was, en een dure vervanging van het moederbord voorstelde.

Fout van HP

De originele fout lijkt echter volledig bij HP te liggen. De oorzaak van de fout is de slechte BIOS-update, die automatisch werd uitgerold via Windows Update en de ondersteuning assistent van HP zelf. HP-laptops zijn traditioneel erg enthousiast met BIOS-updates, en starten de uitrol ervan zelf zonder dat een gebruiker daar veel aan kan doen.

Wanneer de BIOS-update is geïnstalleerd, rapporteren de gebruikers dat hun ProBook 455 G7 niet meer zelf te repareren valt. Het lukte niet om de BIOS met beschikbare tools opnieuw te flashen naar een bruikbare staat, omdat er geen geschikt updatebestand voor handen was. Dat is intussen in principe verholpen.

Het voorval is redelijk pijnlijk, ook al omdat het al geruime tijd aansleepte zonder duidelijke reactie van HP. De aanvankelijke suggestie dat een gedupeerde ongeveer 400 euro zou betalen voor een reparatie van wat HP eigenhandig en ongevraagd heeft stukgemaakt, kan dan ook op niet al te veel begrip rekenen bij de klagers.


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 10 juni 2024. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home