Apple macOS Mojave nu beschikbaar (met zero-daylek)

Apple macOS Mojave

Apple maakt macOS Mojave publiek beschikbaar. De gratis upgrade bevat nieuwe features, een geüpdatete interface en minstens één zero-daylek.

Gebruikers kunnen de upgrade gratis downloaden via de macOS App Store. De Mojave-upgrade is beschikbaar voor MacBook (begin 2015 en later), MacBook Pro (midden 2012 en later), iMac (eind 2012 en later) en MacBook Air (midden 2012 en later).

De meest opvallende aanpassing aan de interface is Dark Mode, waarmee je een donker kleurenschema instelt. Daarnaast kan je voortaan bestanden ‘stapelen’ op het bureablad zodat ze worden gegroepeerd per bestandstype.

Verder vernieuwt macOS Mojave de Mac App Store en een aantal standaard apps. Apple introduceert ook een manier om iOS-apps eenvoudig naar macOS te converteren.

Een overzicht van onze 7 favoriete nieuwe functies vind je hier.


Lees dit: Apple macOS Mojave: de 7 beste nieuwe functies


Zero-day

Eveneens onderdeel van macOS Mojave is een verzameling patches voor een achttal kwetsbaarheden in het besturingssysteem. Het lijkt erop dat de patches (voorlopig althans) alleen maar beschikbaar zijn voor macOS Mojave 10.14. Wie een oudere versie draait, moet dus upgraden om de patches te installeren.

Toch heeft Apple alsnog minsten één kwetsbaarheid over het hoofd gezien. Kort nadat de upgrade beschikbaar was, maakte beveiligingsexpert Patrick Wardle bekend dat hij een lek had ontdekt in de privacybeveiliging van Mojave.

Normaal kan een niet-geautoriseerde applicatie in macOS Mojave geen toegang krijgen tot persoonlijke informatie zoals je contactgegevens. Wardle toont evenwel aan dat die bescherming via een bug in het besturingssysteem kan worden omzeild.

Wardle heeft zijn bevindingen met Apple gedeeld. Voorlopig maakt hij niet meer details over zijn ontdekking publiek, tot Apple de kans heeft gehad om het lek te dichten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home