Acer vernieuwt Swift Edge 16- en Swift Go 14-laptops met AMD 8040-processor

acer swift edge 16
Bron: Acer

Acer lanceert een nieuwe uitgave van de Swift 16 met de nieuwste AMD-hardware om helemaal mee te zijn met de AI-hype. Ook de Swift Go 14 wordt van een likje AMD-verf voorzien.

Acer heeft de nieuwste toevoegingen aan hun Swift-serie aangekondigd, de Swift Edge 16 en Swift Go 14 laptops. Deze nieuwe modellen zijn voorzien van AMD Ryzen 8040-serie processoren. Als extraatje zit er ook een Ryzen AI-NPU in de laptop om AI-workloads lokaal te kunnen draaien, waaronder Acer’s eigen AI-gestuurde functies zoals PurifiedVoice en PurifiedView, en een ingebouwde toets voor Microsoft Copilot. Dat maakt de Acer Swift Edge 16 en Swift Go 14 rasechte ‘AI-laptops’, al blijven we bij ons standpunt dat die term vooral een marketingpraatje is.

lees ook

Wat is een AI-pc (niet) en moet je er überhaupt van wakker liggen?

Swift Edge 16

De Acer Swift Edge 16 verscheen in 2022 en werd vorig jaar al uitgebreid door ons onder handen genomen. De laptop was een showcase voor AMD-processoren, maar een volmaakt toestel konden we het niet noemen. De nieuwe versie wordt dus voorzien van een AMD Ryzen 8040-processoren (tot maximaal AMD Ryzen 7 8840U), inclusief een Radeon 780M-grafische kaart en met maximaal 32 GB aan LPDDR5 RAM en SSD-opslag tot 2 TB PCIe 4.0.

Dat alles stopt Acer in een 16 inch-formaat dat een dikke kilogram weegt. Het 3,2K oled-scherm heeft een responstijd van 0,2 ms, ververst zich aan 120 Hz en biedt ondersteuning voor het volledige DCI-P3 kleurengamma. Qua aansluitingen kan je rekenen op één HDMI 2.1-poort, twee USB Type-C-poorten, twee USB Type-A-poorten en een microSD-kaartsleuf. Acer benadrukt verder de ondersteuning voor Wifi 7, al zal je daar pas over enkele jaren de meerwaarde van voelen.

De batterij was één van de zwakke punten van de Acer Swift Edge 16, maar hier wordt helaas niet over gerept in het persbericht. Het is dus te hopen dat de AI-functies je batterij niet nog sneller leegtrekken, al is het in principe de taak van de NPU om net dat te voorkomen.

Swift Go 14

Acer lanceerde tijdens CES 2024 een Swift Go 14-laptop met Intel Core Ultra-processor en die krijgt nu een broer met AMD-processor, meer bepaald de AMD Ryzen 9 8945HS (octa-core). Je mag op dezelfde hoeveelheid LPDDR5 en PCL4e rekenen als in de Swift Edge 16. Met dit toestel wil Acer voornamelijk de mobiele werknemer aanspreken.  Het verschil tussen het 16-inch model en 14-inch model zit voornamelijk in de beeldspecificaties.

Minder schermruimte betekent minder pixels: het 14-inch oled-scherm heeft een 2,8K-resolutie en een verversingsgraad tot maximaal 90 Hz. Er is ook een touchscreenoptie, maar dan moet je tevreden zijn met een IPS lcd-scherm en iets minder pixels (1920×1200). Verder is een 1440p QHD-webcam, een 100W-batterij, Wifi 6E-compatibiliteit en twee USB Type-C-poorten, een HDMI 2.1-poort en een microSD-kaartsleuf voorzien.

Het is nog niet bekend wanneer de Acer Swift Edge 16 en de Acer Swift Go 14 verkrijgbaar zullen zijn in de Benelux, en dus ook niet aan welke prijzen. In de Verenigde Staten kosten de toestellen respectievelijk 1.299 dollar en 699 dollar, wat vaak al een indicatie geeft voor de Europese prijzen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home