Acer Swift Edge 16 review: bijna-showcase voor AMD

De Acer Swift Edge 16 is de lichtste 16 inch-laptop die we al onder handen namen. Het toestel ziet er ook nog eens goed uit, en omarmt een AMD-processor voor knappe prestaties. Toch zijn er enkele fikse kanttekeningen.

De Acer Swift Edge 16 (1.026 euro excl. Btw) ziet er goed uit. Het 16 inch-toestel van Acer heeft een knap 16:10-scherm met dunne randen, zodat het formaat van de laptop relatief bescheiden blijft. Verder kiest de fabrikant voor een dunne behuizing en een erg laag gewicht: 1,25 kg. Al die factoren zorgen ervoor dat we een 16 inch-laptop vasthebben zonder de klassieke nadelen van die vormfactor.

Mooi maar niet perfect afgewerkt

De voordelen tekenen wel present. Binnenin is er ruimte voor een numeriek klavier naast het toetsenbord en het touchpad onderaan is voldoende groot. Wanneer we aan de slag gaan, merken we helaas meteen dat Acer compromissen heeft gesloten. Het toetsenbord heeft niet zo veel feedback of diepgang, en typt een stuk minder aangenaam dan een exemplaar op bijvoorbeeld een ThinkBook van Lenovo of een ProBook van HP.  Ook het touchpad voelt maar losjes aan.

Eigenlijk missen we een robuust gevoel bij de hele behuizing. Wanneer je de laptop stevig in de handen neemt, merk je een bijna verdachte flexibiliteit. Laat je nu ook niet helemaal afschrikken. Toetsenbord en touchpad doen hun ding en het is ook niet zo dat de laptop echt goedkoop aanvoelt. Bovendien ziet het geheel er knap uit. Acer werkt de zwarte binnenkant af met een subtiele groene schijn die de laptop uniek maakt, zonder dat dat afdoet aan de professionele uitstraling van de Acer Swift Edge 16.

AMD vs. Intel

Acer kiest voor een krachtige AMD Ryzen 7 7840U. Dat is een processor met een TDP van 28 watt, die door AMD wordt uitgerust met acht rekenkernen. De CPU-ontwikkelaar doet niet mee aan P- en E-kernen of andere big.little-afgeleiden, en biedt dus acht krachtige kernen met multithreading en een geadverteerde kloksnelheid van 3,3 GHz als basis en 5,1 GHz in turbomodus.

Acer combineert die CPU met een bescheiden 16 GB RAM en interne graphics afkomstig van de AMD Radeon 780M-chiplet op de processor. Voor deze review vergelijken we de prestaties van de AMD-chip met die van Intel-chips in drie laptops. De Samsung Galaxy Book 3 Ultra en de MSI Summit E16 Flip Evo hebben een gelijkaardig profiel en formaat. De Samsung heeft een Intel Core i7-13700H aan boord die vergezeld wordt van een Nvidia GeForce RTX 4050. De MSI-laptop doet het met een Intel Core i7-1370P en geïntegreerde graphics. De Lenovo Yoga Book 9i is een 13,3 inch-toestel met een Intel Core i7-1355U aan boord. Alle drie de laptops zijn uitgerust met evenveel geheugen.

We focussen eerst op de processor. Daar valt op dat de CPU van AMD het krachtigst is wanneer we naar prestaties per kern kijken, al is het verschil met de P-kernen van de Intel-chips niet immens. In de drie laptops kunnen die benchmark-workloads op een enkele thread zonder al te veel thermische beperkingen op volle kracht draaien, wat de gelijkaardige score verklaart.

Kijken we naar de prestaties van de hele processor, dan verandert het verhaal een beetje. Onder een zware werklast kan de CPU in de benauwde behuizing z’n piekprestaties niet waarmaken. De kloksnelheid komt niet voorbij de 3,4 GHz en daalt gestaag naar 3 GHz om uiteindelijk te stabiliseren op 5 GHz.

De Intel-CPU in de Galaxy Book 3 Ultra is een krachtpatser die naast zes P-kernen ook een acht E-kernen kan inzetten. Trekken al die cores aan hetzelfde zeel, dan overtroeven ze de capaciteiten van de Acer Swift Edge 16. Ook her spelen thermische beperkingen een rol, maar de Intel-CPU kan op een iets hogere frequentie blijven werken.

Ook de MSI doet het net iets beter, hoewel de CPU geen zware krachtpatser is. De Intel Core i7-1360P heeft maar vier P-kernen, wel bijgestaan door acht E-kernen. Die efficiëntiekernen tonen zich al bij al toch geen doetjes. Weinig verrassend komt de U-processor van Intel in de compactere behuizing van de Lenovo Yoga Book 9i niet in de buurt van de andere chips.

We zien die resultaten in verschillende benchmarks. De AMD Ryzen-processor is de kampioen in prestaties per kern, maar de krachtige Intel-chips kunnen gewoon meer totale threads inzetten om de workloads tot een goed einde te brengen.

AMD’s geïntegreerde graphics blijven wel superieur aan die van Intel. De Xe-componenten in de MSI Summit en de kleinere Yoga Book 9i komen niet in de buurt van de grafische kracht van AMD’s laptopchip. De Acer is zo de absolute grafische kampioen van de laptops zonder discrete grafische kaart. De Galaxy Book 3 Ultra heeft wel een extra GPU aan boord: de Nvidia GeForce RTX 4050. Dat is een instapmodel in de RTX 4000-reeks van Nvidia, maar het volstaat om de vloer te vegen met de geïntegreerde graphics.

Gebalanceerde prestaties

Wat nu voor de totaalprestaties? We kijken naar kantoorwerk in z’n breedste definitie, waarbij grote en kleine spreadsheets worden afgewisseld met mails, surfen met vele tabs open, videovergaderingen en lichte foto- en videobewerking.

In een eerste test betrekken we nog niet te veel geavanceerdere workloads bij het verhaal. De kracht van de CPU is daar doorslaggevend, zodat de Acer Swift Edge 16 nipt moet onderdoen voor de andere laptops uit de vergelijking. De uitgebreidere test kijkt al wat meer naar workloads die profiteren van de GPU en daar komt de laptop van Acer beter tot z’n recht. Enkel het toestel met extra discrete GPU doet beter.

Daaruit moeten we besluiten dat Acer via de AMD Ryzen 7 7840U gebalanceerde hardware in z’n toestel stopt. Voor de iets meer veeleisende kantoorwerker zijn deze specificaties ideaal en op maat van de occasionele excursie naar foto- en videobewerking.

Draagbaar maar met een slechte conditie

De balans valt weg wanneer we naar het batterijleven kijken. De Acer Swift Edge 16 scoort eigenlijk redelijk slecht. Vergeleken met de andere toestellen is deze laptop een kneusje. De schuld daarvoor ligt echter volledig bij Acer, en niet bij AMD. De laptop moet het immers doen met een 54 Wh-batterij, waar Samsung zijn toestel uitrust met 76 Wh en MSI zelfs met 82 Wh. Met zo’n kleine batterij lijkt het eerder een verdienste van de Ryzen-processor dat de laptop het überhaupt nog zo lang uitzingt.

Een kleine batterij heeft natuurlijk ook voordelen: ze is snel vol. Op een minder dan een half uurtje tank je opnieuw halfvol, voor 80 procent lading moet je een uurtje geduld hebben. Laden zal nodig zijn als je onderweg bent: een halve werkdag op één lading wordt al een uitdaging.

Acer kiest niet voor niets voor een babybatterij. Ondanks zijn 16 inch weegt dit toestel maar 1,25 kg. Dat is minder dan zelfs veel 13 inch- en 14 inch-laptops. Zo is de Acer Swift Edge 16 één van de mobielste 16 inch-laptops die we al onderhanden namen, op voorwaarde dat je mobiliteit in de tijd beperkt blijft. Batterijleven en gewicht zijn altijd een afweging en we houden van de lichtheid van dit toestel, maar vanuit een praktisch standpunt vragen we ons toch af of de slinger niet iets te veel naar één kant doorslaat.

Heel mooi scherm

Het scherm maakt meteen indruk zodra we het openklappen. Acer rust de Swift Edge 16 met een 16:10 oled-paneel met een resolutie van 3.200 x 2.000 pixels. De diepe zwarte, felle kleuren en de hoge resolutie zorgen voor een heel aangename werkervaring. De maximale helderheid bedraagt 374 cd/m², wat best goed is. Ook in lichtere omgevingen kan je dus ongestoord werken, al hoef je niet in de zon te gaan zitten.

Het kleurbereik van het scherm is eveneens erg goed, al kan de afstelling iets beter. We zien afwijkingen van DeltaE 9,6 in de roodtinten, maar voor het hele spectrum zijn er uitschieters. Gemiddeld is de kleurvastheid niet spectaculair (DeltaE 5,3). Dat is vooral lastig voor grafische professionals, die willen dat het rood en blauw van een afbeelding op de Acer Swift Edge 16 even rood of even blauw is als op een andere monitor. Maakt dat minder uit, dan zal je hier niet over struikelen.

16 inch-reclamebord

Wat we op dat scherm zien, maakt ons niet altijd gelukkig. Acer is weer in zee gegaan met bloatware-fabrikant McAfee, dat zijn meldingen om je één of andere security-suite aan te smeren opdringeriger dan ooit heeft gemaakt. Ook andere rommel-apps zijn veel te prominent zichtbaar. Acer zet deze laptop voor een stuk in als mobiel reclamebord en dat valt niet goed te praten.

Ons testtoestel draait op Windows 11 Home, wat aangeeft dat Acer niet noodzakelijk professionals als de voornaamste doelgroep ziet. De bloatware zet die waarheid kracht bij. Op vlak van prestaties en formaat vinden we de Acer Swift Edge 16 nochtans een topper en ook het design is zakelijk genoeg. Over de duurzaamheid bij lang intensief werk maken we ons wel een klein beetje zorgen, afgaande op hoe het toetsenbord en omringende chassis aanvoelen. Ook de beperkte batterij is een domper op de feestpret.

Niet zakelijke genoeg

Acer toont hier vooral de kracht van AMD’s CPU. In Workloads waar Ryzen en Radeon gecombineerd worden, troeft AMD equivalenten van Intel af. Zo kan je in een compacte behuizing toch wat grafische pk’s binnenhalen, zonder dat daar een discrete GPU bij hoort. Ook de CPU zelf is krachtig, al is de chip niet opgewassen tegen de extra kernen van Intel in vergelijkbare laptops.

Voor de occasionele gebruiker vinden we dit een toptoestel, maar om de Swift Edge 16 ook in zakelijke context aan te raden, twijfelen we toch. Een iets beter toetsenbord en touchpad, en veel minder bloatware, zouden al een eind helpen. Jammer dat Acer hier voor snel gewin kiest, want we zijn fan van het concept van een krachtige en lichte 16 inch-laptop. Het toestel is beschikbaar voor 1.026 euro excl. btw, maar dan uitgerust met Windows 11 Pro.

.pro’s

  • Gebalanceerde CPU/GPU-prestaties
  • Licht en draagbaar
  • Mooi oled-scherm
  • Best scherpe prijs

.contra’s

  • Matige bouwkaliteit
  • Toetsenbord en touchpad werken niet zo aangenaam
  • Slechte batterijduur
  • Bloatware

Geteste configuratie: Acer Swift Edge 16 N23Q21 – AMD Ryzen 7 7840U, AMD Radeon 780M (geïntegreerd), 16 GB DDR5-RAM, 512 GB SSD, 16 inch oled-scherm (3.200 x 2.000 pixels), Windows 11 Home2 jaar standaardgarantie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home