Acer frist laptop-portfolio op met Intel Core Ultra-processors

Acer introduceert drie nieuwe laptops aangedreven door Intels nieuwste Core Ultra-processors.

Acer verfrist zijn portfolio van laptops met het nieuwste binnenwerk van Intel: de Core Ultra-processors. Core Ultra volgt Core i op en is een evolutie de chips van vorig jaar. Acer stopt de chips in drie nieuwe toesteltypes: de Acer Swift Go 16, Acer Swift Go 14 en Acer Swift X14.

Acer Swift Go 16 en 14

De Acer Swift Go 16 en 14 zijn gelijkaardige toestellen, met schermdiagonalen van respectievelijk 16 inch en 14 inch. Acer voorziet de laptops van reclame op het toetsenbord in de vorm van de nieuwe Microsoft Copilot-knop, waarmee je toegang krijgt tot de Copilot-functies. Daarvoor heb je natuurlijk een Microsoft-account en een bankkaart nodig, dus wel hebben onze twijfels bij de meerwaarde van een dergelijke knop.

De twee computers hebben een webcam met 1440p-resolutie, gekoppeld aan enkele slimme functies. Denk daarbij aan achtergrondvervaging en geluidsonderdrukking. Drie microfoons moeten daarbij helpen. De laptops ondersteunen de nieuwe Wifi 7-standaard.

De twee Swift Go-toestellen zijn beschikbaar met een oled-scherm met volledige dekking van het DCI-P3-spectrum. De 16 inch-laptop heeft een schermresolutie van 3.200 x 2.000 pixels, de 14 inch-Swift Go moet het met 1.880 x 1.800 pixels doen. Beide toestellen hebben een verversingsratio van 90 Hz.

De laptops zijn configureerbaar met maximaal 32 GB RAM en 2 TB opslag. USB Type-C tekent present met Thunderbolt 4 inbegrepen en Acer voorziet ook een USB Type-A-poort en HDMI 2.1. De laptops zijn tot slot uitgerust met een slim touchpad waarmee je multimedia kan bedienen.

Acer Swift X 14

De Acer Swift X 14 is een 14,5 inch-toestel dat opnieuw is uitgerust met Intel Core Ultra-CPU’s. Het gaat hier om chips uit de H-reeks. Je kan deze laptop configureren met maximaal een Nvidia RTX 4070. Het oled-scherm heeft een resolutie van 2,8K en denkt opnieuw het volledige DCI-P3-spectrum. Acer maakt zich sterk dat je de laptop uit de doos kan nemen met een Delta E kleiner dan twee, wat een kleurechtheid op professioneel niveau impliceert.

De laptop is verder uitgerust met een FHD-webcam, die dezelfde slimme functies bevat als het exemplaar in de nieuwe Swift Go-toestellen. USB Type-C, HDMI en Wifi 6E tekenen present. Wifi 7 vermeldt Acer voor deze laptop niet. Het geheugen is configureerbaar tot 32 GB en de opslag tot 1 TB.

AI en blauw licht

We merken verder nog op dat Acer, net als zowat alle concullega’s, de nietszeggende marketing niet schuwt. Zo zijn de laptops TÜV Rheinland Eyesafe, wat voornamelijk betrekking heeft op blauw licht. Er is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs dat blauw licht een negatieve impact heeft op de ogen. In tegendeel: het blauwe licht van schermen en verlichting is geïnspireerd op daglicht. Voor het slapengaan kan te veel blauw licht je wel wakker houden.

Verder noemt Acer z’n nieuwe computers AI-pc’s. Ook dat is een holle term, afkomstig van het marketingdepartement van Intel. Het AI-aspect heeft betrekking op de NPU in de Core Ultra-chips. Dat is een accelerator voor AI-workloads die enkele niche-functies in bijvoorbeeld Adobe Photoshop kan versnellen, maar geen grote impact heeft op het dagelijkse werk van een doorsnee kantoorwerker.

Prijs en beschikbaarheid

De Acer Swift Go 16 is vanaf februari beschikbaar in Europa met een adviesprijs van 1.149 euro voor het instapmodel. De Swift Go 14 ligt gelijktijdig in de rekken voor 1.099 euro. Voor de Acer Swift X 14 betaal je minstens 1.799 euro, eveneens vanaf februari.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home