SpaceX werkt aan robuuste schotels voor satelliet-internet in voertuigen

starlink

SpaceX wil een nieuwe categorie van satellietschotels introduceren voor bewegende voertuigen. Die moet beter tegen extreme hitte en koude kunnen.

SpaceX werkt aan nieuwe terminals voor zijn satelliet-internet. Vandaag heeft Starlink al 90.000 bèta-gebruikers die vertrouwen op 1.700 kleine satellieten in een lage baan om de aarde voor internetconnectiviteit. De dienst is onder andere in België beschikbaar. De ruimtevaartspecialist breidt dat netwerk naarstig uit in de ruimte en wil ook op aarde nieuwe capaciteiten aanbieden. Daartoe hoopt SpaceX zijn internet naar bewegende voertuigen te brengen.

Robuustere schotel

Vandaag krijgen gebruikers een satellietschotel voor stationair gebruik mee. Dat ding rekent op een relatief zachte omgeving om in te functioneren. Wordt de schotel bijvoorbeeld warmer dan 50 graden, dan schakelt het ding zichzelf tijdelijk uit. Dat zorgde al voor problemen bij testers in warme regio’s. Voor connectiviteit in voertuigen werkt SpaceX aan een nieuwe oplossing die veel robuuster wordt en wel met extreme temperaturen om kan.

SpaceX wacht momenteel op goedkeuring voor zijn Earth Station in Motion (ESIM). Het bedrijf is al wel in gesprek met onder andere vliegtuigmaatschappijen om het internet aan te bieden. SpaceX richt zich op relatief grote voertuigen waaronder vliegtuigen en schepen. Ook vrachtwagens of mobile homes zullen compatibel zijn, kleinere wagens niet. Daarvoor wordt de ESIM te groot.

Snelle uitbreiding

SpaceX breidt de functionaliteit, snelheid en dekking van zijn Starlink-internet erg snel uit. De gemiddelde downloadsnelheid steeg in het afgelopen kwartaal naar bijna 100 Mbps, komende van 65 Mbps. Het is de ambitie van SpaceX om de kwaliteit van breedbandinternet te evenaren. Vandaag sukkelt Starlink echter nog met betrouwbaarheid, onder andere omdat de satellietstations op de grond een rechtstreekse line of sight-verbinding met satellieten vereisen. Die passeren soms laag aan de horizon, zodat hoge bomen de connectiviteit onderbreken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home