Starlink-satellietinternet van SpaceX haalt downloadsnelheid tot 60 Mbps

starlink

De eerste snelheidsresultaten van testgebruikers van het Starlink-internet van SpaceX staan online. Testers rapporteren een downloadsnelheid tussen de 11 en de 60 Mbps.

De eerste testresultaten van de Starlink-internetdienst leveren voorzichtig positieve resultaten af. Volgens gegevens die online verschenen via de website van Speedtest.net krijgen gebruikers een downloadsnelheid tussen de 60 Mbps en de 10 Mbps. De cijfers werden via Reddit gelekt. Een snelheid rond de 45 Mbps lijkt veel voor te komen. De uploadsnelheid zit tussen de 5 en de 18 Mbps. De resultaten op de populaire speedtest-website zijn vermoedelijk de enige cijfers die we in de nabije toekomst over Starlink zullen zien. Bétatesters van de dienst hebben immers een NDA getekend en mogen geen details verklappen.

12.000 satellieten

Starlink is een project van SpaceX. Grote baas Elon Musk wil met een netwerk van 12.000 kleine satellieten internetdekking naar de hele wereld brengen. Voorlopig bestaat Starlink uit zo’n 600 kunstmanen wat genoeg is om in bepaalde regio’s met bétatests te beginnen. De huidige resultaten zijn niet representatief voor de finale snelheid van het netwerk. Daarvoor mikt SpaceX op gigabit-verbindingen.

Internet via satellieten is niet nieuw, maar providers gebruiken traditioneel geostationaire satellieten als terminal in de ruimte. Die vliegen op ongeveer 35.000 kilometer hoogte wat voor een latency van om en bij de 600 ms zorgt. De Starlink-satellieten vliegen in een lage baan om de aarde met een hoogte van om en bij de 550 km. Dat betekent dat SpaceX veel meer satellieten nodig heeft en dat die constant in beweging zijn.

Latency

Een gebruiker verbindt met andere woorden niet met één satelliet maar met het hele netwerk, waarbij de verbinding naadloos tussen Starlink-satellieten moet springen. Dat is complexer maar heeft als voordeel een aanzienlijk lagere latency. Uit de vroege testresummltaten blijkt inderdaad dat de latency netjes onder de 100 ms blijft, met cijfers onder de 50 ms geen uitzondering. Daarmee komt Starlink vandaag al in de buurt van bescheiden breedbandnetwerken. Een latency onder de 60 ms is in theorie voldoende voor online gaming. Musk verwacbt op termijn dat de latency minder wordt dan 20 ms.

Naarmate het Starlink-netwerk wordt uitgebreid, worden ook de tests verbreed. Op termijn moet Starlink-internet over het grootste deel van de wereld beschikbaar zijn. In eerste instantie mikt SpaceX op klanten die vandaag slecht bediend worden. Denk maar aan mensen op het Amerikaanse platteland voor wie de huidige snelheden van het netwerk al een upgrade zijn. Ook in Europa en Afrika zal Starlink dekking bieden. Wanneer dat zover is, biedt SpaceX een interessant alternatief voor de traditionele providers.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home