Groei Starlink blijft ver onder de verwachtingen

starlink

Starlink groeit veel minder snel dan SpaceX had gehoopt. Het oorspronkelijke doel was twintig miljoen gebruikers tegen 2022, maar dat zijn er vandaag slechts anderhalf miljoen.

De cijfers komen uit een presentatie over de jaarcijfers van Starlink die Wall Street Journal wist te bemachtigen. Starlink sloot 2022 af met anderhalf miljoen gebruikers en een omzet van 1,4 miljoen dollar. De eerste kwartaalcijfers van 2023 voegen daar nog 55 miljoen operationele winst aan toe.

De cijfers van Starlink zitten in stijgende lijn, want in 2021 brachten de satellietantennes 222 miljoen dollar binnen in de kassa van SpaceX. Toch had het bedrijf vandaag gehoopt veel verder te staan. Wall Street Journal verwijst naar een presentatie uit 2015 waarin Starlink tegen 2022 mikte op twintig miljoen gebruikers, twaalf miljard dollar omzet en zeven miljard dollar winst. Er is dus nog wat werk aan de winkel voor SpaceX en Starlink.

Het Starlink-internet is vandaag beschikbaar in de meeste Europese landen, sinds 2021 ook in België. Toch zal je wellicht maar weinig mensen kennen die er ook effectief gebruik van maken. Het doel van Starlink is voornamelijk om internet te brengen naar plaatsen waar breedbandvervindingen niet kunnen komen, en daarvan zijn er maar weinig locaties in België.

Ook de hoge startkost kan een barrière zijn. Om verbinding te kunnen leggen met het satellietennetwerk van SpaceX, dien je 499 euro te betalen voor de schotel en antenne, zestig euro verzendkosten komen daar nog eens bovenop. Daarna kost het abonnement 99 euro per maand.

Oekraïne

Er hangt het bedrijf een mogelijk netelige kwestie boven het hoofd. Volgens geruchten vanop het front in Oekraïne zou Starlink een tegenoffensief van het Oekraïense leger hebben gedwarsboomd door satellieten in de Krim niet te activeren. Elon Musk wil daar voorlopig geen verdere uitleg over geven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home