SpaceX lanceert Starlink-internet voor overheden

starlink sateliet

Starshield, zoals de dienst zal heten, is gebaseerd op dezelfde satelliettechnologie als de consumentenversie, maar voegt meer beveiliging toe op het netwerk.

SpaceX breidt het Starlink-portfolio uit met Starshield, een dienst waarmee het ruimtevaartbedrijf klanten in de publieke sector wil ronselen. Zoals de naam al doet uitschijnen, licht de focus van Starshield op beveiliging van het netwerk. Stardust onderscheidt zich op drie domeinen:

  • Aardeobservatie
  • Versleutelde communicatie
  • Gehoste payloads

Hoge cryptografische standaard

SpaceX verzekert dat alle staatsgeheimen die over het Starshield-internet worden verzonden beveiligd zijn met ‘extra hoge cryptografische standaarden’. Die komen nog bovenop de end-to-end encryptie die al in het gewone Starlink-netwerk ingebakken zit. Dat moet de kans tot quasi nul reduceren dat gevoelige informatie van overheden kan onderschept worden door vijandelijke actoren.

lees ook

SpaceX maakt snelle wifi op het vliegtuig mogelijk

Het Stardust-internet zal steunen op het immense satellietennetwerk van Starlink, maar overheden kunnen ook hun eigen satellieten koppelen aan een Starlink-terminal. Voor klanten met specifieke eisen kan een netwerk op maat worden ontworpen.

SpaceX pronkt op zijn website met het partnership met de Amerikaanse defensie, maar Starshield is zeker niet exclusief bestemd voor de Amerikaanse overheid. Al kan die het bedrijf wel belemmeren om Stardust te verkopen aan staten met wie de Verenigde Staten niet op goede voet leven, zoals China, Rusland en Iran.

Om de kwaliteit van het internet te blijven verbeteren, zal SpaceX spoedig weer een volgende lading satellieten in de lucht schieten. Het ruimtevaartbedrijf verkreeg de toestemming van de Amerikaanse telecomregulator FCC om 7.500 satellieten te lanceren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home