Starlink-internet van SpaceX in België beschikbaar

Starlink, het ruimte-gebaseerde internet van SpaceX, is voortaan ook in ons land beschikbaar, al moet je nog geluk hebben met je specifieke adres.

SpaceX brengt zijn Starlink-internet naar ons land. Starlink is een internetdienst gebaseerd op meer dan duizend kleine satellieten in een baan om de aarde, waarvan SpaceX er intussen enkele honderden heeft gelanceerd. Via een klein grondstation maken klanten automatisch verbinding met die satellieten, die de internetverbinding verzorgen.

Sneller dan VDSL

SpaceX laat weten dat klanten in onze contreien vandaag een datasnelheid tussen de 50 Mbps en de 150 Mbps mogen verwachten. Voor korte periodes zal het de verbinding af en toe nog wegvallen. Zowel de snelheid als de latency en de betrouwbaarheid zullen verbeteren naarmate SpaceX meer Starlink-satellieten de ruimte in schiet.

Starlink moet op termijn connectiviteit bieden die evenwaardig of zelfs beter is dan bekabeld internet. De maximale snelheid beloofd door SpaceX is vandaag al hoger dan wat een VDSL-lijn kan bieden, maar blijft onder de beschikbare snelheid via de coax-kabel of binnenkort glasvezel.

Geavanceerd grondstation

Starlink heeft echter geen kabels nodig, waardoor SpaceX in theorie dezelfde connectiviteit kan leveren aan alle klanten die binnen de dekking van de kunstmaanconstellatie vallen. Wie intekent op Starlink-internet, krijgt naast een rudimentaire router een klein grondstation met satellietschotel opgestuurd om verbinding te maken.

Dat grondstation kan je een beetje vergelijken met een schotel voor satelliet-tv, al is het ding kleiner en geavanceerder. SpaceX kiest ervoor om zijn internet te voorzien via heel veel satellieten in een lage baan om de aarde, wat voor een hogere snelheid en lagere latency zorgt. Dat is een groot verschil met andere communicatiesatellieten, die in een erg hoge geostationaire baan om de aarde draaien en zo voor een gebruiker op de grond altijd op precies dezelfde plaats in de lucht zweven. De aanpak van SpaceX houdt in dat het grondstation zelf de lagere bewegende satellieten moet volgen.

The Verge voerde in de VS al een test uit van Starlink en merkte op dat het grondstation een volledig vrije kijk naar de hemel moet hebben. Bovendien moet de Starlink-schotel kunnen verbinden met kunstmanen die relatief laag bij de horizon passeren. Wie grote bomen of gebouwen rond zich heeft, is er voorlopig dus aan voor de moeite. The Verge stelde vast dat Starlink voorlopig niet stabiel genoeg is om bijvoorbeeld consequent videovergaderingen te houden.

Nut in België

Het nut van Starlink in ons land is niet zo heel groot, aangezien telecomproviders een best uitgebreide dekking van bekabeld breedbandinternet voorzien. Ook de 4G-dekking in ons land is uitgebreid. Het satelliet-internet biedt vooral meerwaarde voor consumenten of organisaties die geen breedband ter beschikking hebben. In de VS zijn er bijvoorbeeld heel wat locaties waar 25 Mbps zelfs niet haalbaar is.

Als concurrent voor Proximus en Telenet kan Starlink op termijn wel tellen. SpaceX biedt met zijn dienstverlening de optie om los te breken van het infrastructuur-duopolie. Ook voor organisaties die bijvoorbeeld tijdelijk een breedbandverbinding willen op een afgelegen locatie, biedt Starlink perspectief.

Starlink is nog niet in het hele land beschikbaar, al zal dat tegen het einde van 2021 in principe wel het geval zijn. Adressen in Antwerpen, Gent, Brugge en Brussel lijken bijvoorbeeld nog niet te werken, in Mechelen en Leuven kunnen we al wel een abonnement starten. Je kan de beschikbaarheid nagaan op de website van de ruimteprovider. Een abonnement kost 99 euro per maand, exclusief de éénmalige kost van 499 euro voor het grondstation en 59 euro verzendingskosten. De prijzen zijn inclusief btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home