Gratis versie van VMware ESXi-hyperisor verdwijnt

Broadcom voert de gratis versie van de VMware ESXi-hypervisor af. De testversie was ideaal voor enthousiastelingen die wilden bijleren, of zelfs eerste kleine implementaties in productie.

De gratis versie van de VMware ESCi-hypervisor verdwijnt. Dat besliste het nieuwe moederbedrijf Broadcom. Er is geen plaats meer voor de gratis hypervisor nu ook de eeuwigdurende licenties zijn afgeschaft, klinkt de redenering.

De gratis versie van de ESXi-hypervisor was een gelimiteerde versie, die slechts een beperkte hoeveelheid kernen en geheugen kon aansturen. Ook managementfuncties ontbraken. Binnen die beperkingen werkte de gratis versie wel onbeperkt, zodat ze populair was voor testers maar ook hobbyisten. De lage drempel om ermee aan de slag te gaan, maakte het mogelijk voor menig IT-professional om hun eerste stappen in de VMware-stack te zetten.

Hogere drempel

Broadcom vindt nu dat de drempel hoger mag. Er blijven nog wel mogelijkheden bestaan om niet de volle pot te betalen voor de hypervisor. Zo bestaat ESXi als trialware, en kan je beroep doen op een Advantage-licentie.

Gezien het bestaan van de trial-versie, is de werkelijke impact van de zet niet zo groot. Langs de andere kant is de acquisitie van VMware door Broadcom immens onpopulair en loste de overnemer al enkele negatieve verwachtingen in, bijvoorbeeld door te evolueren naar een exclusief abonnementsmodel zonder eeuwigdurende licenties en door resellers af te stoten. Broadcom blijft duidelijk signaleren dat het geen interesse meer heeft in kleinere klanten en gebruikers. In die context is de afschaffing van de gratis ESXi-hypervisor haast symbolisch en zal ze niet bepaald meer goodwill creëren bij klanten.

Alternatieven

Wie nog met een gratis hypervisor aan de slag wil, kan opensource-alternatieven proberen. Nutanix, dat enthousiast kijkt naar wat er gebeurt bij VMware en zichzelf achter de schermen in de handen wrijft, heeft bijvoorbeeld de Nutanix Community Edition.

Of de strategie van Broadcom met VMware zal werken, kan enkel de toekomst uitwijzen. Feit is wel dat negatieve perceptie, gecombineerd met een hogere drempel voor IT-professionals die zich de materie eigen willen maken, hun impact zullen hebben.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home