VMWare van Broadcom ziet kosten sneller dalen dan omzet

VMware Broadcom

In het recentste kwartaal is de omzet van Broadcom met 600 miljoen dollar gedaald, maar de kosten vielen sneller terug met 700 miljoen dollar. Het bedrijf lijkt zo op weg naar grotere marges, zoals gepland.

VMware heeft in het tweede kwartaal van 2024 een omzet van 2,7 miljard dollar gedraaid. Dat is een stuk minder dan vorig jaar, toen VMware nog geen eigendom was van Broadcom. In hetzelfde kwartaal in 2023 haalde het bedrijf nog 3,28 miljard dollar op.

Die daling komt niet als een verrassing en maakt deel uit van de strategie van Broadcom en CEO Hock Tan. De omzetdaling is voor een groot stuk immers te verklaren door de afstoting van Carbon Black uit het VMware-portfolio naar Symantec.

Minder kosten (en meer ontslagen?)

Dat Broadcom 600 miljoen dollar minder binnenhaalt vergeleken met een kwartaal eerder, klinkt al helemaal niet zo dramatisch wanneer we de kosten in beschouwing nemen. Die dalen van 2,3 miljard dollar per kwartaal naar 1,6 miljard dollar. Broadcom mikt op een kost per kwartaal van 1,4 miljard dollar tegen het einde van het jaar en zal vermoedelijk zelfs op 1,3 miljard dollar afklokken, met 1,2 miljard dollar als langetermijndoel.

De strategie is dus duidelijk: omzetdaling is geen probleem, aangezien de kosten drastischer achteruitgaan. Wat nog overblijft van VMware onder Broadcom, wordt een organisatie met significant hogere marges. Geruchten over nieuwe besparingen in het personeelsbestand circuleren nu al in de wandelgangen.

Op maat van de allergrootsten

De hervormingen van VMware door Broadcom kunnen op weinig begrip rekenen bij het gros van het klantenbestand. Zowel de sectororganisatie van Belgische CIO’s als de belangenvereniging van Europese cloudproviders riepen Europa al op om maatregelen te nemen, maar tevergeefs.

Broadcom zelf lijkt niet al te veel interesse te hebben in het gros van zijn klanten, op de allergrootste na. Alle hervormingen die het bedrijf doorvoerde, zijn immers op maat van die globale enterprises. Van de 10.000 grootste klanten hebben er vandaag al 3.000 ingetekend op het nieuwe licentiemodel van VMware met meerjarencontracten.

Op termijn mikt Tan op nog lagere kosten maar opnieuw hogere omzet. Stevige marges voor Broadcom en zijn aandeelhouders zijn het ultieme doel van de acquisitie en dat blijkt ook uit de kwartaalresultaten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home