Orange heeft het snelste 5G-netwerk, Telenet het meest consistente

5G orange telenet proximus

OpenSignal vergeleek de mobiele 4G- en 5G-netwerken van de grote telecomproviders in België. Orange haalt de hoogste snelheden op het 5G-netwerk, Telenet is de meest consistente en Proximus biedt de beste dekking.

Analysebureau OpenSignal brengt jaarlijks de prestaties van de mobiele telecomnetwerken in België in kaart. Voor het eerst werd daarbij ook 5G mee in rekening genomen. De analisten voerden van 1 november 2022 tot en met 29 januari 2023 de nodige metingen uit rond de snelheden, consistentie en dekkingsgraad van de netwerken van de drie grote providers Proximus, Telenet en Orange.

Orange is de snelste

Die laatste biedt de hoogste snelheden op het 5G-netwerk volgens de studie. Orange haalt een gemiddelde downloadsnelheid van 215 Mbps, Proximus volgt met 158,2 Mbps en Telenet met 122 Mbps. Mobiele klanten ervaren bij Orange ook de grootste snelheidssprong als ze overschakelen van 4G naar 5G. Downloadsnelheden stijgen dan met factor 6,8, terwijl bij Proximus de snelheid van 5G gemiddeld 3,5 keer en bij Telenet 2,9 keer hoger ligt.

Wat uploadsnelheden betreft, is de sprong naar 5G minder spectaculair. Gemiddeld zijn de 5G-netwerken 2,5 keer sneller en OpenSignal ziet hier ook geen noemenswaardige verschillen tussen de providers. Ook de gebruikservaring op gebied van video, gaming en stemtoepassingen liggen dicht bij elkaar.

OpenSignal komt hiermee tot heel andere conclusies dan Ookla. Die riep het mobiele netwerk van Telenet uit tot de snelste en Orange net tot de traagste van de drie. De resultaten van Ookla houden dan ook wel rekeningen met de 4G-netwerken, waar nog steeds de meeste mobiele klanten op zitten.

lees ook

Zakelijke telecomabonnementen vergeleken: wie heeft het beste aanbod?

Telenet meest consistente, Proximus beste dekking

Waar OpenSignal en Ookla het wel eens over zijn, is dat Telenet het meest consistente netwerk heeft. OpenSignal geeft Telenet een score van 84,7 procent op Excellent Consistent Quality, de Core Consistent Quality krijgt 92,6 procent. Dat ligt in dezelfde lijn met de cijfers van Ookla, die anders berekend worden maar ook uitkwamen op een consistentiegraad van negentig procent.

lees ook

België demarreert in de 5G-race: van rode lantaarn naar geprezen koploper

Proximus wordt ook niet met lege handen naar huis gestuurd door OpenSignal. De providers is nog steeds onklopbaar als het aankomt op 4G-dekking. Proximus haalt een dekkingsgraad van 9,9 op tien, al volgens Orange en Telenet met 9,8 en 9,7. Wat 5G-dekking betreft, roept OpenSignal geen winnaar uit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home