Intel claimt dat AMD misleidt met Epyc-benchmarks

AMD

AMD pakte op Computex uit met benchmarkresultaten voor zijn aankomende Epyc Rome-serverchips. Daarin veegde de AMD-cpu de vloer met Intels equivalent. De blauwen nemen nu aanstoot aan die claim, al zijn de tegenargumenten niet echt heel overtuigend.

Tijdens een benchmark-demonstratie op Computex leet Dr. Lisa Su, CEO van AMD, zien hoe de nieuwe Epyc Rome-chips een gelijkaardig aanbod van Intel overtreffen. Tijdens een gespecialiseerde benchmark presteerde de niet nader genoemde Epyc-cpu meer dan dubbel zo goed dan twee Intel Scalable Platinum 8220-cpu’s. Iedere Intel-processor heeft 28 cores. De 56 kernen van het Intel-systeem moesten het opnemen tegen de 64 kernen van de niet nader genoemde AMD-chip.

Optimalisatie

De benchmark van dienst heette NAMD Apo1 v2.12. Die HPC-benchmark focust op de berekening van moleculaire dynamieken, een traditioneel erg complexe en intensieve taak. Het Intel-systeem leverde een snelheid van 9.68 ns per dag af, AMD kon 19.6 ns per dag voorleggen.

Intel is niet akkoord met die resultaten en noemt ze misleidend om twee redenen. De eerste heeft te maken met de optimalisatie. Volgens Intel heeft AMD niet de juiste instellingen aangevinkt bij het draaien van de benchmark. Die maken de compiler efficiënter op Intelchips, wat de snelheid bij de benchmark zou opvoeren naar 12.65 ns per dag: nog steeds minder dan AMD, maar toch al een stuk beter.

Exclusiviteit

Extremetech merkt echter op dat de optimalisatie waar Intel van spreekt te maken heeft met enkele Intelspecifieke instellingen, waarvan de fabrikant zelf aangeeft dat ze niet functioneren bij chips van andere fabrikanten. AMD koos ervoor om de benchmark met standaard-instellingen uit te voeren. Dat is relevant in de interpretatie van de resultaten, maar niet echt misleidend.

Je kan AMD niet echt kwalijk nemen dat het niet probeerde om de resultaten van het Intel-systeem zo goed mogelijk te optimaliseren aan de hand van instellingen die Intel opzettelijk niet openstelt voor de concurrentie. Het argument houdt desalniettemin steek wanneer je geïnteresseerd bent in de optimale prestaties van AMD versus Intel.

Keuze van vergelijking

Een tweede argument van Intel is een stuk zwakker. Daarin haalt de processorboer aan dat AMD de Epyc-chip beter had vergeleken met een Intel Xeons Platinum 9242-cpu of een Platinum 9282. Die Xeons hebben respectievelijk 48 en 56 rekenkernen en zetten een prestatie van 19,6 ns per dag en 24,16 ns per dag neer. De chips komen dichter in de buurt van de rekenkernen voorzien door de individuele Epyc, en ze presteren even goed of beter.

Puur op specificaties lijkt die vergelijking inderdaad beter, maar AMD heeft niet de gewoonte om onderdelen te vergelijken met de concurrentie op basis van specificaties. De processor-ontwikkelaar kiest doorgaans voor een vergelijking waarbij prijs in rekening wordt gehouden.

Prijs en TDP

De Xeon Platinum 9242 en Xeon Platinum 9282 zijn een onderdeel van het Intel Xeon Scalable-AP-portfolio en zijn als dusdanig niet los beschikbaar. Je moet ze kopen als onderdeel van een systeem. Bovendien verbruiken ze een kwart meer stroom dan de AMD’s. Een exacte prijs voor de Xeons valt moeilijk vast te leggen, maar los zouden ze ongeveer 20.000 dollar kosten. AMD mikt voor zijn chips vermoedelijk op de helft daarvan. Die schatting ligt in de lijn van de Epyc 7601, een 32-core-cpu die voor om en bij de 5.000 dollar over de toonbank gaat. Met AMD’s modulaire aanpak in het achterhoofd is een dubbele hoeveelheid kernen voor een dubbele prijs een realistische inschatting. Aan dat prijspunt is de vergelijking met twee Intel Xeon Platinum 8280 meer dan gerechtvaardigd.

Kern van waarheid

Intel heeft gelijk dat het kanttekeningen maakt bij de beweringen van AMD. Van misleiding is volgens ons echter geen sprake. Een benchmark van een fabrikant moet altijd kritisch bekeken worden, beweringen van onwaarheden ook. Zoals het er nu naar uit ziet heeft Intel geen competitief aanbod aan hetzelfde prijspunt als een 64 core-Epyc, al is er meer optimalisatie mogelijk dan de AMD-benchmark aangeeft.

Gerelateerd: AMD lanceert krachtige Radeon Pro Vega II voor Mac Pro’s

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home