HPE wil supercomputer-specialist Cray kopen

HPE GreenLake

HP Enterprise is in vergevorderde gesprekken met Cray Inc., een fabrikant van supercomputers met een knap historisch palmares. Een anonieme bron verklapt aan Bloomberg dat de twee partijen al geruime tijd in gesprek zijn. Een overeenkomst is binnen handbereik, klinkt het, en het zou zelfs kunnen dat de twee partijen in de komende dagen al naar buiten komen met een deal.

Die overeenkomst is er dus nog niet, wat wil zeggen dat enige vertraging zeker niet onmogelijk is. Het lijkt echter zo goed als zeker dat Cray in de nabije toekomst een onderdeel wordt van HPE. De overname zou meteen de grootste zijn sinds HPE in 2015 zijn eigen entiteit werd.

Cray bestaat al sinds 1972 en is genoemd naar oprichter Seymour Cray. Cray bouwt nog steeds supercomputers, maar is vandaag minder bekend dan in de eerste decennia van de computergeschiedenis. De Cray-1 en Cray-2 waren in hun tijd immers bij de krachtigste supercomputers ter wereld. Ook vandaag doet Cray Inc. die geschiedenis nog eer aan. Verschillende systemen uit de Top 500 van ’s werelds krachtigste supercomputers werden door het bedrijf neergezet. Vandaag doet Cray dat eerder als integrator, gebruik makend van hardware van onder andere Intel en Nvidia.

Top 500

In de meest recente rangschikking zien we Cray voor het eerst op plaats 5 met een Cray XC50-systeem, gebaseerd op Intel Xeon E5-2690v3-cpu’s en Nvidia Tesla P100 gpu-accelerators. Andere Cray-systemen zien we op plaats 6, 9, 12 en 13. Het krachtigste systeem gebouwd door HPE zelf staat ter vergelijking pas op plaats 15. Hoewel HPE vele malen groter is in serverland, is Cray hier duidelijk de nichespecialist.

HPE hoopt zijn positie in de high performance computing-markt te versterken met de acquisitie van Cray, al communiceerde geen van beide bedrijven al officieel over het nieuws van een nakende overname. De zet moet het bedrijf vermoedelijk bolsteren tegen de ambities van IBM en zeker ook Lenovo, dat de laatste jaren furore maakt met zijn HPC-inspanningen sinds het de x86-servertak van IBM overnam in 2014. De expertise lijkt de belangrijkste motivatie voor de overnamen, aangezien Cray Inc. op dit moment geen winstgevend bedrijf is. De recentste kwartaalresultaten tonen een omzet van 72 miljoen dollar en een netto-verlies van 29 miljoen dollar.

Gerelateerd: AMD en Cray bouwen 1,5 exaflop supercomputer voor Amerikaanse overheid

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home