AMD en Cray bouwen 1,5 exaflop supercomputer voor Amerikaanse overheid

google datacenter

AMD en Cray bundelen hun krachten om de snelste supercomputer te bouwen voor de Amerikaanse overheid. Het doel is 1,5 exaflops, evenveel als de eerste 160 supercomputers in de Top 500-lijst gecombineerd. Totale kost van het systeem wordt geschat op 500 miljoen dollar.

AMD en Cray werken samen aan ‘Frontier’, een nieuwe supercomputer voor het Department of Energy aan de Oak Ridge National Laboratory. De HPC-installatie zou in totaal 1,5 exaflops moeten leveren. Ter vergelijking: de snelste supercomputer in de Top 500-lijst vandaag levert 0,2 exaflops.

Frontier zou in 2021 operationeel moeten zijn en kost 500 miljoen dollar voor de hardware en een extra 100 miljoen dollar voor onderzoek en ontwikkeling. Het zou de snelste supercomputer ter wereld moeten worden wanneer hij wordt afgeleverd. Het wordt ook de tweede exaflop supercomputer die in de VS staat, na Aurora (1 exaflops) dat gebruik maakt van Intel Xeon SP-processors en Intel Xe gpu’s.

Exascale concurrentie

De nieuwe supercomputer van Cray zal custom versies gebruiken van AMD’s Epyc-processors met een Zen 3 of Zen 4 architectuur. Dit jaar lanceert AMD Epyc Rome met de Zen 2-architectuur.  Elke node wordt gekoppeld aan vier gpu’s die worden verbonden met AMD’s Infinity Fabric. Tussen de nodes maakt Cray gebruik van zijn eigen Slingshot interconnect-technologie met snelheden tot 200 Gb/s per poort. De gpu’s hebben telkens eigen HBM (High Bandwith Memory) aan boord.

Frontier omvat 100 racks die in totaal 678 m² aan vloeroppervlakte innemen. Het totale energieverbruik wordt tussen de 30 à 40 megawatt geschat.

De supercomputer wordt beschikbaar gesteld voor academici om een brede reeks aan simulaties en experimenten te doen. De Radeon Instinct gpu’s bevatten hardware specifiek voor machine learning workloads. De kans is groot dat Frontier hierop zal focussen, naast weermodellen en simulaties van nucleaire wapens volgens Ars Technica.

De VS heeft hiermee al twee exaflopsystemen bevestigd en gaat de concurrentie aan met China en de rest van de wereld. Europa werkt zelf aan een exascalesysteem en Japan heeft recent een exascale-systeem met ARM-chips bekend gemaakt in samenwerking met Fujitsu. China werkt vermoedelijk in alle stilte aan één of meerdere exascale-systemen om de huidige Tianhe-2A op te volgen.

Gerelateerd: AMD toont Epyc Rome met radicaal ontwerp en sterke prestatiewinsten

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home