EU plant nieuwe internetkabel in Zwarte Zee

De Europese Unie onthult een plan om een internetkabel te installeren die Georgië, via de Zwarte Zee, met de EU verbindt.

De Europese Unie wil een internetkabel leggen die Georgië via de Zwarte Zee met de EU verbindt. Het idee voor een internetkabel op de bodem van de Zwarte Zee, tussen de Europese Unie en Georgië, dateert eigenlijk al van 2021; maar door de oorlog van Rusland met Oekraïne en het bijbehorende gevaar voor sabotageacties is de nood hiervoor wel gegroeid.

Hoge nood

Met de ontploffingen van de North Stream-gasleidingen nog vers in het geheugen, is de aandacht voor de kwetsbaarheid van internetkabels ook gestegen. Niet alleen onderzee, maar bijvoorbeeld ook de stations waar ze aan land komen, is de vrees voor sabotage van zulke infrastructuur is sinds de oorlog van Rusland met Oekraïne stevig gegroeid. Zo zijn er in 2021 en vorig jaar al kabels gesaboteerd voor de kust van Noorwegen.

Europees parlementslid Reinhard Bütikofer wees al eerder op mogelijke Russische intenties om gevoelige Europese infrastructuur in het vizier te nemen. Hij verklaarde dat zoiets absoluut geen probleem zou zijn voor een regime dat internationale wetten niet respecteert.

lees ook

EU stelt Tech Lab voor: nieuwe instelling voor strijd tegen Pegasus en spyware

Naast de vrees voor sabotage is er sowieso ook de steeds sluimerende afhankelijkheid van Rusland. Op dit moment verbindt een kabel op het Russische vasteland Azië met Europa. Die is zelfs een integraal onderdeel van het dataverkeer tussen de Kaukasus en sommige delen van Azië, naast nog andere belangrijke internetkabels die door Rusland lopen.

Wereldwijd aandachtspunt

De groeiende angst voor aanvallen op (data)infrastructuur wordt niet alleen ingegeven door Rusland, maar past in een globaal klimaat. China werkt bijvoorbeeld aan plannen voor nieuwe internetkabels in de Zuid-Chinese Zee, om meer controle op infrastructuur voor dataverkeer te krijgen.

Dat werd ook een onderdeel van de spanningen tussen Taiwan en China, nadat die eersten Chinese schepen ervan beschuldigden om twee internetkabels door te snijden die de verbinding verzorgen met enkele van de kleinere Taiwanese eilanden.

De kabel in de Zwarte Zee is onderdeel van Global Gateway. Dat is een initiatief van de Europese Commissie om kleine landen minder afhankelijk te maken van China voor hun dataverkeer. Het is eigenlijk bijna een direct antwoord op de Chinese projecten Belt & Road en Digital Silk Road; dat zijn wijdverspreide investeringsinitiatieven van de Chinese overheid voor digitale en fysieke data-infrastructuur.

Enkele cijfers

Bijna 99 procent van intercontinentaal dataverkeer loopt via meer dan vierhonderd onderzeese kabels, goed voor een lengte van ruim 1,4 miljoen kilometer. De nieuwe kabel zou 1.100 kilometer overbruggen en naar schatting 45 miljoen euro kosten. De Europese Investeringsbank heeft al toegezegd om daarvan 20 miljoen voor zijn rekening te nemen.

De praktische uitwerking van dit project zal echter niet eenvoudig zijn in het huidige klimaat. Rusland patrouilleert immers regelmatig in de Zwarte Zee en laat er zijn oorlogsschepen ook projectielen afschieten op Oekraïne.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home