Cisco en Juniper onder druk: AWS wil eigen switches maken

netwerk switch aws

Een nieuw rapport meldt dat Amazon Web Services aan een plan werkt om switches op de markt te brengen. Door het nieuws dalen de aandelen van Juniper en Cisco onmiddellijk met vier tot zes procent. De anonieme AWS-bron zegt dat de nieuwe switches 70 tot 80 procent goedkoper zouden zijn dan de concurrentie.

Een uitgebreid rapport van The Information duidt dat AWS aan zogenaamde white-box switches werkt. Een anonieme bron binnen het project laat weten dat AWS met deze routers merken zoals Juniper en Cisco flink pijn zou kunnen doen. De aandelen kregen alvast flink slaag vlak voor het weekend: Cisco daalde met 6,1 procent naar 40,94 dollar, Juniper daalde met 3,9 procent naar 27,40 dollar.

Zijstap

Het is belangrijk om te benadrukken dat het om een rapport gaat dat zich baseert op anonieme bronnen, maar The Register vindt het alvast een vreemde zijstap. AWS claimt namelijk dat alle workloads uiteindelijk naar de cloud zullen verhuizen. Mochten ze ook ineens on-premise hardware maken, spreekt het zichzelf wat tegen.

Hybride netwerken omarmen houdt echter wel steek. Met onder andere VMware-on-AWS en AWS virtual storage heeft de cloudspecialist wel enkele hybride-oplossingen waar het aandacht aan schenkt. Een virtuele switch bouwen en koppelen aan een white-box design zou geen onlogische stap zijn voor AWS. Het heeft namelijk al dergelijke hardware in al zijn datacenters. Om die hardware beschikbaar te stellen voor klanten is maar een kleine stap.

Hybrid cloud

De anonieme bron die The Information citeert, kan echter niet bevestigen of het om meer dan een experiment gaat. AWS heeft eerder al wel custom projecten voor grote klanten omgezet naar definitieve producten. Het heeft dat vorige week nog gedaan met AWS Application Auto Scaling dat het voordien uniek voor Netflix had ontwikkeld.

Maar waarom zou AWS stoppen bij het maken van switches? Waarom omarmen ze ook geen computerkracht en opslag? Er is een duidelijke markt voor hybride cloudoplossingen: Nutanix werkt met Google samen en er is Azure Stack en VMware-on-AWS. Afwachten of Amazon Web Services zijn on-premise netwerkplannen binnenkort publiek zal maken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home