TSMC pompt 44 miljard dollar in chipproductie in 2022

Chipfabrikant TSMC wil zijn productiecapaciteit voor dit jaar drastisch opkrikken. Daartoe zal het bedrijf tot 44 miljard dollar investeren.

TSMC kondigde in april 2021 aan dat het de komende jaren 100 miljard dollar zou investeren in nieuwe fabrieken en onderzoek, naar nieuwe chiptechnologie. De investering zou gespreid worden over drie jaar. Nu blijkt dat TSMC het grootste deel van de koek voorziet voor 2022. Dit jaar wil de Taiwanese chipbouwer tussen de 40 miljard en de 44 miljard dollar investeren, onder andere in meer capaciteit om aan de stijgende vraag om microchips tegemoet te komen. Vorig jaar investeerde TSMC nog 30 miljard dollar.

Hoge vraag

TSMC gaat ervan uit dat de vraag naar microchips hoog zal blijven, zelfs wanneer bepaalde marktsegmenten wel minder sterk groeien. Zouden de laptop- en smartphonemarkten bijvoorbeeld krimpen, dan zal de autosector eventuele vrijgekomen capaciteit maar al te graag opeten. “Zelfs wanneer de markt een correctie zou ondergaan, geloven we dat die minder volatiel zou zijn voor TSMC dankzij onze leiderspositie en de structurele megatrend die gaande is”, zei CEO C. C. Wei daarover aan Reuters.

lees ook

Waarom het chiptekort maar blijft voortduren

TSMC is momenteel de technologisch meest geavanceerde chipfabrikant ter wereld. Het bedrijf stal die positie van Intel, dat de strijdbijl nog niet begraven heeft. TSMC moet met andere woorden investeren om Intel voor te blijven. De Taiwanese technologiegigant bouwt microchips voor onder andere AMD en Apple.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home