Belnet rondt WAN-migratie van eerste federale overheidsdiensten af

Onder meer de FOD Economie, WASO, Sociale Zekerheid, Mobiliteit en Volksgezondheid zijn de voorbije maanden overgezet op een gecentraliseerd WAN-netwerk. Het project moet een besparing van 1,2 miljoen euro per jaar opleveren.

Belnet rond de eerste fase van de WAN-migratie van federale overheidsdiensten af. De FOD’s Economie, WASO, Sociale Zekerheid, Mobiliteit en Volksgezondheid zijn als eerste overgezet naar een nieuw, gecentraliseerd WAN-netwerk. Voor Economie is de migratie volledig afgerond, bij de andere kabinetten goed gevorderd. Een twintigtal overheidsdiensten zullen uiteindelijk volgens een gefaseerde migratie naar het netwerk verhuizen.

Het beheer van WAN-diensten van verschillende federale overheidsdiensten centraliseren moet aanzienlijke besparingen mogelijk maken. Belnet, het nationaal onderzoeks- en onderwijsnetwerk dat specifieke IT-diensten en connectiviteit levert aan federale en lokale overheden, kreeg in 2022 de opdracht het project in goede banen te leiden. In maart 2023 werd Telenet Business als partner onder de arm genomen in een raamcontract ter waarde van 73 miljoen euro.

1,2 miljoen per jaar

Belnet-directeur Dirk Haex voorspelt dat, wanneer alle betrokken overheidsdiensten zijn gemigreerd, besparingen tot 1,2 miljoen euro per jaar mogelijk zijn. Maar dat is niet het enige voordeel van de WAN-connectiviteit te centraliseren. Overheidsdiensten worden ook ontzorgd van administratieve rompslomp omdat Belnet de beheerder en centrale aanspreekpunt van het netwerk zal zijn.

Thomas Dermine (PS), staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, is tevreden met de vooruitgang van het project. “Het centraliseren van het beheer van deze WAN-netwerken is een succesverhaal. De besparingen voor de federale overheid zijn aanzienlijk en zullen naarmate het project vordert nog verder oplopen.”

Voltooid in 2026

Het werk is nog lang niet klaar voor Belnet en Telenet. Op dit moment is ongeveer tien procent van het project nog maar voltooid. Tegen de zomer hoopt Belnet volledig klaar te zijn met het overzetten van  Sociale Zekerheid, Mobiliteit, Volksgezondheid en het FAVV. Daarna zijn onder andere Financiën en Justitie aan de beurt.

Als alles volgens de planning verloopt, zal het project afgerond worden in 2026. Enkele uitlopers zijn nog mogelijk tot en met 2028, voegt Haex daaraan toe.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home