Belgisch internetverkeer daalde in 2022

internetverkeer belgië

Het gemiddelde internetverkeer via het Belgische internetknooppunt BNIX zakte in 2022 voor het eerste na een jarenlange stijging. Volgens Belnet ligt die daling aan de sterk gedaalde impact van corona op het bedrijfs- en privéleven.

In 2022 bedroeg het gemiddelde internetverkeer op het BNIX-platform 198 gigabit per seconde. Dat is dertien procent lager dan in 2021; toen het gemiddelde verkeer een recordhoogte van 224 Gbit/s bereikte. BNIX is het nationale internetknooppunt waarlangs een groot deel van het Belgische internetverkeer passeert. De datavolumes op het netwerk geven dus een goede indicatie van hoe het internetgebruik evolueert in ons land.

Naast de gemiddelde volumes waren de piekvolumes ook wat platter in 2022 dan in 2021. Een recordverkeer werd bereikt op de nationale stakingsdag van 9 november: toen passeerde er om 17 uur 480 gigabit per seconde langs het BNIX-knooppunt. Door de staking werkten op die dag wellicht het gros van de medewerkers thuis, wat altijd voor pieken in het digitale verkeer zorgt. De piek in 2021 lag op 638 Gbit/s.

Het leven na corona

De cijfers van het internetverkeer weerspiegelen dan ook de evolutie die onze maatschappij doormaakte in 2022. Dat beaamt ook Stefan Gulinck, die als Network Architect bij Belnet mee verantwoordelijk is voor BNIX. “Het internetverkeer nam in 2020 enorm toe als gevolg van de coronacrisis en ging daar in 2021 nog over.”

In 2022 loste de coronacrisis zijn grip weer op de samenleving. “Het wegvallen van die maatregelen zagen we eind 2021 al in de lagere trafiek op BNIX en nu ook voor heel 2022. De daling is dus eigenlijk eerder een normalisatie van het internetverkeer na de coronamaatregelen: als we het najaar van 2022 vergelijken met het najaar van 2021 zien we zelfs een heel lichte stijging van de trafiek. Ik verwacht voor dit jaar dan ook een stagnering tot lichte stijging. Al hangt dit ook altijd af van externe gebeurtenissen, dus dit is moeilijk nu al te voorspellen”, legt Gulinck uit.

De relativiteit van de daling in 2022 tegenover 2021 blijkt ook uit een vergelijking met 2019. Toen lag het gemiddelde verkeer slechts op 160 Gbit/s. Ondanks de recente daling passeerde er vorig dus nog altijd 40 procent meer verkeer langs BNIX dan drie jaar eerder.

bnix gemiddelde internetverkeer 2022
Het internetverkeer in België in 2022 vergeleken met 2021. Bron: BNIX

Plateau

Toch heeft de coronacrisis voor een blijvende verandering in ons internetverkeer gezorgd. Waar de volumes vroeger altijd een piek kende in de avonduren, is het volume nu geëvolueerd naar een ‘plateau’ van 8u ’s ochtend tot 22u ’s avonds.

Gulinck legt uit: “Professioneel zijn thuiswerken en videocalls een blijver en organisaties hevelden de voorbije jaren bovendien massaal data over van lokale systemen naar de cloud. De opmars van de cloud in het bedrijfsleven zorgt vooral overdag voor massaal meer dataverkeer.”

lees ook

Verdeel en heers: de voor- en nadelen van multicloud voor je bedrijf

Vernieuwing van BNIX

2022 was een operationeel druk jaar voor BNIX. Het ging een samenwerking aan met de Luxemburgse tegenhanger LUC-IX en trad het toe tot MARNS (Mutually Agreed Norms for Routing Security) dat normen oplegt voor de beveiliging van internetroutering.

De aangekondigde vernieuwing van de BNIX-infrastructuur heeft wel enige vertraging opgelopen door leveringsproblemen. Dit project hoopt Belnet in het tweede kwartaal 2023 af te ronden, blikt Directeur Engineerings & Operations Dirk Haex vooruit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home