Belgisch internetknooppunt verwerkte 451 petabyte aan data in 2018

Belgie internet

Het Belgische internetknooppunt BNIX kende een recordjaar in 2018. In totaal werd 451 petabyte aan data verwerkt. Een stijging van 14 procent ten opzichte van het jaar ervoor, zo meldt beheerder Belnet.

BNIX is een zogenaamde ‘internet exchange’ (IX), ofwel een knooppunt voor de verschillende netwerken die samen het internet uitmaken. Organisaties kunnen hun eigen IP-netwerk fysiek aansluiten op de BNIX-infrastructuur om internetverkeer met andere aangesloten netwerken uit te wisselen.

Die rechtstreekse verbinding wordt ook wel ‘peering’ genoemd. Het zorgt ervoor dat de trafiek tussen netwerken sneller verloopt, omdat minder tussenschakels nodig zijn. Daarnaast worden ook de kosten gedrukt, aangezien de participanten van BNIX veel minder gebruik moeten maken van transitproviders, die netwerken met elkaar verbinden.

Recordjaar

Volgens Belnet, het Belgisch onderzoeks- en onderwijsnetwerk dat het BNIX-platform beheert, kende het Belgische internetknooppunt in 2018 een topjaar. Er werd vorig jaar 14 procent meer data verwerkt dan in 2017, goed voor een totaal van 451 petabyte (473.040.000 GB). Vooral januari en november waren topmaanden met geregeld pieken rond 210 Gbit/s.

“De afgelopen vijf jaar zagen we meer dan een verdubbeling van de gemiddelde trafiek, van 55 Gbit/s naar 120 Gbit/s”, zegt Jan Torreele, directeur van Belnet. “Door de technologische ontwikkelingen en de sterke opkomst van mobiel internet, e-commerce, clouddiensten en het internet of things gaat het internetgebruik in België de komende jaren alleen nog maar stijgen.”

Om daaraan tegemoet te komen werd in 2016 een nieuw BNIX-platform in dienst genomen. Sinds 2017 worden daar ook 100G-poorten op aangeboden. In totaal telt BNIX momenteel negen actieve 100G-aansluitingen, aangevuld met 48 10 Gbit/s-aansluitingen, 27 1 Gbit/s-aansluitingen en elf 100 Mbit/s-aansluitingen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home