Amsterdam remt de ontwikkeling van datacentra in de regio af

datacenter nederland

Amsterdam geeft tot zeker eind 2019 geen goedkeuring voor het opzetten en uitbreiden van datacenters. De snelheid waarmee datacenters zijn gerealiseerd, zorgt voor een onhoudbare druk op de onroerendgoedmarkt en stroomnetwerken van de Nederlandse hoofdstad.

De regio Amsterdam huisvest ongeveer een derde van alle datacenters in Europa. Zo herbergt de regio datacenters van onder meer Interxion Holding NV en EdgeConnex Inc tot E-Shelter UK LTD en NLDC BV, waarvan velen de afgelopen vijf jaar zijn geopend. Zo’n 70 procent van de datacenters in Nederland zijn in deze regio gevestigd, aldus Bloomberg.

Aantrekkelijk vestigingsklimaat

Nederland heeft jarenlang technologiebedrijven gelokt door middel van aantrekkelijke belastingen en een relatief goedkoop aanbod van duurzame elektriciteit, maar lijkt nu te bezwijken onder zijn eigen succes. 

“Het is noodzakelijk om eerst een pauze in te lassen en een beleid te formuleren, zodat we een betere grip krijgen op de locatie van datacenters”, zegt Mariëtte Sedee, wethouder voor ruimtelijke ontwikkeling, milieu en agrarische zaken in Haarlemmermeer, een gemeente ten zuidwesten van Amsterdam. De opschorting van goedkeuringen voor nieuwe datacenters is volgens het stadsbestuur bedoeld om de balans op te maken.

Zo zouden Nederlandse gemeenten momenteel over onvoldoende middelen beschikken om te sturen waar datacenters zich bevinden. Dan wel is er niet echt sprake van vereisten waaraan deze zouden moeten voldoen. De overheid heeft zich als doel gesteld ervoor te zorgen dat datacenters zo min mogelijk ruimte innemen en dat ze architectonisch goed passen in de omgeving.

Europa’s grootste fintech-hubs

Door het gunstige vestigingsklimaat wisten veel tech-bedrijven de afgelopen jaren Nederland en vooral de regio Amsterdam te vinden. In sneltempo werden dergelijke faciliteiten gebouwd, gezien zowel bedrijven als particulieren hun gegevens steeds vaker online willen opslaan. Bovendien is snelle toegang tot die faciliteiten gewenst. Nederland is volgens Holland Fintech een van Europa’s grootste fintech-hubs. Volgens de organisatie die start-ups en banken met elkaar koppelt, zijn er inmiddels meer dan 430 bedrijven actief in deze markt. 

Zo hebben grote spelers als Microsoft en Google datacenters buiten Amsterdam, in Middenmeer en Groningen gebouwd. Deze locaties zijn via een kabel verbonden met de hoofdstad. De softwaregigant heeft bovendien ook zijn regionale knooppunt voor cloud computing in Nederland. Google onthulde afgelopen maand 1 miljard dollar te willen investeren om de infrastructuur van hun Nederlands datacenter uit te breiden. 

Verder zijn er plannen om een nieuwe faciliteit te bouwen in Agriport, een kleine 50 kilometer ten noorden van Amsterdam. Tot slot wordt een bestaande site in Eemshaven, ruim 200 kilometer verderop, uitgebreid.

Vastgoedmarkt onder druk

Inmiddels is de Amsterdamse vastgoedmarkt door de vraag naar commercieel vastgoed en de behoefte aan nieuwe woningen onder druk komen te staan. Dit gecombineerd met beleid om de ruimte voor andere bedrijven en de natuur te vrijwaren. Ook stegen de huizenprijzen in Amsterdam, naarmate steeds meer bedrijven en mensen naar de stad verhuisden. Zeker ook na de Brexit-stemming in het Verenigd Koninkrijk.

The Dutch Data Center Association zegt ontsteld te zijn door het besluit van de hoofdstad om investeringen in datacenters op te schorten. “We zijn verrast dat een rigoureuze beslissing als deze nu wordt genomen en zo plotseling. Onze uitstekende datacenterinfrastructuur is een magneet voor (internationale) technologiebedrijven en brengt veel werkgelegenheid met zich mee.” Volgens de Nederlandse datacentervereniging staan hun leden vooraan op het gebied van duurzame ontwikkeling. Datacentra zouden volledig geëlektrificeerd zijn en voor 80 procent op groene stroom draaien.

Toch is dit voor de hoofdstad niet voldoende. “We gaan eisen stellen op het gebied van het kosteloos beschikbaar stellen van restwarmte voor de verwarming van woningen en het gebruik van groene stroom”, aldus Marieke van Doorninck, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid in Amsterdam.

 

Lees ook: Equinix stapt in joint-venture voor bouw Europese hyperscale datacenters

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home