SUSE en Oracle willen alternatief voor RHEL bieden

Nu Red Hat Enterprise Linux niet meer zo open is, proberen SUSE, Oracle en CIQ een alternatief te lanceren. Daartoe richtten ze de Open Enterprise Linux Association op.

SUSE, Oracle en CIQ willen het gat vullen dat Red Hat heeft geslagen met RHEL, en richten daartoe de Open Enterprise Linux Association op. Aan het begin van de zomer liet Red Hat weten dat het de broncode van Red Hat Enterprise Linux (RHEL) niet meer gratis zou delen met de rest van de wereld. Red Hat gebruikt de kleine lettertjes in de GPL-licentie om ervoor te zorgen dat die code niet meer breed gedeeld kan worden, ook al is ze in theorie opensource.

RHEL is echter een onofficiële standaard voor zakelijke Linux-distributies, waarmee ook andere partijen compatibiliteit willen behouden. Dat maakt Red Hat nu min of meer onmogelijk. De niet erg open zet van Red Het leidde tot een vreemd schouwspel waarbij Oracle Red Hat publiek te kijk zetten. Dat was ietwat verrassend, aangezien Oracle zelf ook al gelijkaardige stoten uithaalde.

lees ook

Oracle verwijt Red Hat en IBM opensource-verantwoordelijkheid niet te nemen met RHEL

OpenELA

Red Hat-concurrent SUSE gaat nu in zee met Oracle en CIQ (dat Rocky Linux maakt) om een alternatief voor RHEL te bieden. Via een fork van RHEL gaan de bedrijven proberen om een open repositorium te onderhouden van code voor enterprise Linux-distributies. Dat doen ze formeel onder de Open Enterprise Linux Association (OpenELA).

De deur bij OpenELA staat open voor iedereen. “No subscriptions. No passwords. No barriers. Freeloaders welcome”, lezen we als tagline. Vooral dat laatste stuk is een steek naar Red Hat. Dat bedrijf beweerde dat er duchtig geprofiteerd werd van zijn investeringen in RHEL en haalde dat aan als argument om de broncode niet meer vrij deelbaar te maken. De claim werd al van het begin af aan op scepsis onthaald, aangezien gepercipieerde profiteurs voor de overname van Red Hat door IBM nooit een probleem waren.

OpenELA moet nu een nieuwe standaard worden voor Enterprise Linux waar de rest van de wereld mee aan de slag kan, zonder dat daar een zegen van Red Hat voor nodig is. Het is de ambitie van de deelnemende bedrijven om die openheid op de lange termijn te behouden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home