JavaScript blijft meest gebruikte programmeertaal, Rust is meest geliefde

populairste programmeertaal javascript rust

Uit een grootschalige survey door Stack Overflow blijkt dat JavaScript ook in 2022 nog de meest gebruikte programmeertaal is. Ontwikkelaars hebben ook een boon voor Rust.

Stack Overflow legt elk jaar zijn oor te luister bij softwareontwikkelaars. In een survey waar 73.268 respondenten uit 180 landen aan deelnamen, bevraagt Stack Overflow welke tools en technologieën programmeertalen gebruiken, en met welke zij het liefst werken. Onder meer programmeertalen, databases, besturingssystemen en communicatieplatformen komen aan bod.

De belangrijkste categorie in het onderzoek zijn de populairste programmeertalen. Hier prijkt JavaScript al voor het tiende jaar op rij bovenaan de lijst: 65 procent van softwareontwikkelaars codeert in de programmeertaal. Voor beginnende ontwikkelaars is HTML/CSS de populairste keuze. Ook SQL en Python halen hoge gebruikscijfers van net geen vijftig procent.

stack overflow survey
Bron: Stack Overflow

Liefde Rust niet

De survey maakt onderscheid tussen tools waar ontwikkelaars mee werken, en waar ze graag mee werken. Dit geeft een heel andere ranglijst voor de programmeertalen. Hier haalt JavaScript, dat door zes op tien programmeurs geliefd is, niet eens de top vijftien. De meest populaire programmeertaal is Rust.

86 procent van de deelnemers verklaarde de liefde voor Rust, terwijl de programmeertaal maar een aandeel van minder dan tien procent haalde. 17,6 procent van de deelnemers verklaarde expliciet graag met Rust te willen kunnen werken. Nu Rust een plekje in de Linux-kernel krijgt en Google meer en meer overschakelt op Rust voor de Android-code, zou de programmeertaal wel eens voor een snelle opmars kunnen staan.

Waar winnaars zijn, zijn ook altijd verliezers. Ontwikkelaars hebben maar weinig liefde voor MATLAB en COBOL; acht op tien heeft een afkeer van deze programmeertalen. De COBOL Working Group doet er alles aan om de programmeertaal op de radar te houden, maar dan moet er dringend aan het imago gewerkt worden.

Linux verslaat Mac

Niet geheel onverwacht haalt Windows het ruim in de strijd der besturingssystemen. 62 procent gebruikt Windows voor persoonlijk gebruik, 48 procent voor professioneel gebruik. Linux is een opvallende tweede met 40 procent in persoonlijke en professioneel gebruik. Daarmee schminkt Linux Mac af, dat niet boven 31 en 33 procent komt. Windows Subsystem for Linux haalt een aandeel van rond de vijftien procent.

lees ook

Windows Subsystem for Linux beschikbaar via Microsoft Store

Omdat telewerken ook voor softwareontwikkelaars dagelijkse kost is geworden, peilt de survey naar de meest gebruikte samenwerkingstools. Voor asynchroon samenwerken prijkt Jira Work Management bovenaan, voor synchroon samenwerken haalt Zoom het nipt van Microsoft Teams. Al gebruiken de ontwikkelaars zelfs liever Notion en Slack.

Andere ontwikkelaarstools- en platformen die goed scoren in de survey zijn MySQL, PostgreSQL, Node.js, .NET, Docker en Kubernetes. De volledige resultaten vind je hier terug.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home