Google Gemini krijgt toegang tot Stack Overflow

google gemini
Bron: Google

Stack Overflow lanceert een API voor AI-modellen die toegang willen tot de kennis van het platform. Google is lanceringspartner met Gemini, dat zo een slimme helpdesk voor ontwikkelaars wordt.

Generatief AI-model Gemini van Google zal vragen van ontwikkelaars binnenkort op een verstandige en waardevolle manier kunnen beantwoorden. Daartoe kan Gemini de kennis van Stack Overflow raadplegen. De website lanceerde een speciale API, OverflowAPI, om dergelijke integratie op een duurzame en gecontroleerde manier mogelijk te maken. De samenwerking zal als preview gelanceerd worden tijdens Google Cloud Next in april.

Controle over waardevolle gegevens

De samenwerking is niet exclusief: de OverflowAPI is in principe ook beschikbaar voor andere partijen. Het is onduidelijk wat de financiële modaliteiten van de overeenkomst zijn. Belangrijker is het feit dat Stack Overflow de controle over zijn waardevolle kennisdata zelf in handen heeft genomen. LLM’s mogen niet zomaar aan de slag gaan met de gegevens die Stack Overflow bezit, maar enkel via de API en met toestemming.

Stack Overflow is de tweede belangrijke partij die zo opnieuw controle over de eigen content in handen neemt. Reddit schermde eerder al de API’s naar het eigen platform af, en kon twee weken geleden uitpakken met een waardevolle licentiedeal met een AI-speler.

De afgeschermde API’s, gekoppeld aan gebruiksovereenkomsten, zijn een logisch gevolg van het ontstaan van generatieve AI in het algemeen, en ChatGPT specifiek. Om zijn modellen te trainen, heeft OpenAI immers schaamteloos relevante data van het internet aan z’n algoritmes gevoed, zonder enige bekommernis om auteursrecht. Daarom kan ChatGPT nu antwoorden geven of beelden genereren gebaseerd op artikels, opzoekwerk of kunst van mensen die daarvoor nooit toestemming gaven.

Stack Overflow is een voorname plek voor ontwikkelaars om vragen aan elkaar te stellen en antwoorden te geven. De expertise die daar staat, kan door generatieve AI handig naar voren worden gebracht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home