Stack Overflow ziet bereidwilligheid voor gebruik AI, nog geen vertrouwen

De jaarlijkse bevraging van Stack Overflow bracht aan het licht dat ontwikkelaars wel bereid zijn om AI te gebruiken, maar dat ze de technologie nog lang niet helemaal vertrouwen.

Q&A-site Stack Overflow deed vorige maand zijn jaarlijkse bevraging en de resultaten zijn binnen. Daaruit blijkt dat veel ontwikkelaars intussen wel bereid zijn om kunstmatige intelligentie te gebruiken. Het vertrouwen in de technologie ligt echter een stuk lager.

Enkele cijfers

Ruim driekwart van de 90.000 respondenten wereldwijd (185 landen) staat positief tegenover het gebruik van kunstmatige intelligentie in hun workflow. Zeventig procent gebruikt reeds AI-coderingstools of is van plan die te gebruiken in de nabije toekomst. Voordelen die eruit steken zijn een verhoogde productiviteit (33 procent) en sneller kunnen bijleren (een kwart van de bevraagden).

Die bereidwilligheid lijkt wel eerder “van moeten”, want die percentages staan in schril contrast met de cijfers wanneer het gaat over perceptie. Amper drie procent heeft een hoog vertrouwen in AI-coderingstools en 39 procent vertrouwt ze een beetje. Bijna een kwart van de respondenten vindt de technologie een beetje onbetrouwbaar en vijf procent beschouwt de tools als erg onbetrouwbaar. Net onder een derde van de bevraagden had geen mening.

Andere resultaten

De top drie van AI-zoeksystemen wordt gedomineerd door ChatGPT. Maar liefst 83 procent van de ondervraagden gebruikt de populaire bot van OpenAI. Die wordt op het podium vergezeld door Bing AI en WolframAlpha.

Het meest gebruikte zoeksysteem voor ontwikkelaars is GitHub Copilot, gevolgd door Tabnine en AWS CodeWhisperer.

Respondenten die aangaven dat ze leren coderen, stonden meer open voor AI-tools dan degenen die zich professionele ontwikkelaars noemen (82 tegenover 70 procent).

lees ook

Stack Overflow voegt gratis versie van Teams toe

Voor eigen gebruik

Stack Overflow gaat de resultaten van dit onderzoek gebruiken om de eigen aanpak van AI vorm te geven. Het bedrijf investeert nu al in kunstmatige intelligentie en is van plan om tools met generatieve AI in zijn systemen te integreren.

Dat wordt geen sinecure, want de moderators van het platform zijn op dit moment in staking omwille van AI-content die als antwoorden op het platform worden geproduceerd. Iets waar het bedrijf wel al even aan werkt.

De laatste grote bevraging van Stack Overflow dateert nog maar van eind vorig jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home